Een Brits stel, Duncan en Helen Porter, besloot deze zomer terug te keren naar de Zwitserse Rhônegletsjer, een plek die ze voor het eerst in 2009 bezochten. Met hun twee tienerdochters wilden ze het adembenemende landschap nogmaals ervaren. Maar wat ze aantroffen, was verre van de gletsjer die ze in herinnering hadden.
Een groot deel van de sneeuw en het ijs was gesmolten, en grijze rotsen hadden de plek ingenomen van het ooit indrukwekkende ijslandschap. Duncan deelde hun schok op sociale media en schreef dat de tranen in zijn ogen sprongen toen hij de gletsjer zag.
De beelden die hij op X plaatste, gingen snel viral en werden door miljoenen mensen bekeken. De reactie van het publiek was gemengd. Veel mensen voelden zich machteloos bij het zien van de gevolgen van klimaatverandering.
Duncan, die zich in zijn woonplaats Bristol inzet voor duurzaamheid, wilde met zijn post vooral mensen aansporen om zich bewuster te worden van de opwarming van de aarde. Hij benadrukte dat er veel is wat individuen kunnen doen om bij te dragen aan een duurzamere toekomst.
De reacties op zijn post varieerden van geschokte tot sceptische geluiden. Sommigen trokken de snelheid van het smelten van de gletsjer in twijfel, terwijl anderen aangaven dat het smelten van gletsjers een natuurlijk proces is. Duncan wees erop dat hoewel gletsjers inderdaad groeien en krimpen, de snelheid waarmee de Rhônegletsjer nu smelt alarmerend is.
De zorgen van het stel zijn niet ongegrond. De Zwitserse Academie van Wetenschappen meldde vorig jaar dat gletsjers in het land in een verontrustend tempo smelten. Zelfs als de wereld erin slaagt de opwarming onder de 1,5 graad te houden, zal het grootste deel van het gletsjerijs verdwijnen. Het vooruitzicht dat Zwitserland ooit zonder gletsjers komt te zitten, lijkt steeds reëler te worden.
Deze situatie benadrukt het belang van wereldwijde inspanningen om klimaatverandering tegen te gaan. De grens van 1,5 graad opwarming, vergeleken met het pre-industriële tijdperk, wordt steeds vaker genoemd als een cruciaal keerpunt. Het verhaal van Duncan en Helen Porter dient als een wake-up call, niet alleen voor toeristen die de schoonheid van de natuur willen behouden, maar voor iedereen die zich zorgen maakt over de toekomst van onze planeet.
(Bron: RTL)