Inge, een 31-jarige vrouw met een succesvolle carrière, bevindt zich in een relatie die steeds benauwender aanvoelt. Ze heeft altijd gedacht dat een relatie gebaseerd moet zijn op vertrouwen en wederzijds respect, maar de situatie waarin ze nu verkeert, lijkt daar ver van af te staan. Haar vriend, met wie ze al drie jaar samen is, heeft haar steeds meer beperkingen opgelegd.
“Het begon allemaal met kleine dingen, zoals vragen over met wie ik praatte en waarom. Nu mag ik zelfs niet meer met mannelijke collega’s praten, zelfs niet als het werkgerelateerd is,” vertelt Inge met een mengeling van frustratie en verdriet.
Het is moeilijk voor haar om te begrijpen hoe het zover heeft kunnen komen. “In het begin was hij zo lief en begripvol. Hij leek juist blij te zijn dat ik een leuke baan had en carrière wilde maken. Maar na een paar maanden begon hij opmerkingen te maken als ik thuiskwam en vertelde over mijn dag,” legt ze uit.
De vragen veranderden geleidelijk in verwijten en beschuldigingen. “Hij vroeg steeds vaker of die ene mannelijke collega niet te flirterig was, of waarom ik met een andere man lunchte. Het leek alsof hij overal iets achter zocht.”
Inge probeert zijn gedrag te verklaren. Ze denkt dat het te maken kan hebben met zijn eigen onzekerheid en misschien wel met ervaringen uit het verleden. “Ik weet dat hij slechte relaties heeft gehad waarin hij werd bedrogen. Maar dat hij nu alles op mij projecteert, voelt niet eerlijk,” zegt ze. Ondanks haar begrip, voelt ze zich gevangen in een web van jaloezie en wantrouwen. “Ik weet dat hij van me houdt, maar deze manier van omgaan met elkaar maakt me echt kapot.”
Het probleem heeft zich niet alleen beperkt tot haar privéleven. Ook op haar werk voelt ze de druk van zijn controlerende gedrag. “Ik werk in een team waarin mannen en vrouwen samenwerken. Het is onmogelijk om mijn werk goed te doen zonder met mijn mannelijke collega’s te communiceren.
Maar telkens als ik over vergaderingen vertel waar mannen bij waren, wordt hij boos,” vertelt ze. Het gaat zelfs zo ver dat ze nu bepaalde informatie voor hem achterhoudt, uit angst voor zijn reactie. “Ik haat het om te liegen, maar ik weet niet meer wat ik moet doen.”
De constante spanning begint haar leven te beïnvloeden. Ze merkt dat ze minder plezier heeft in haar werk, dat ze haar collega’s ontwijkt en zich steeds vaker ziek meldt. “Ik voel me zo schuldig tegenover mijn team.
Ze merken dat ik me terugtrek en minder betrokken ben, maar ik kan ze niet vertellen wat er aan de hand is,” zegt ze met gebroken stem. Het voelt alsof ze een dubbelleven leidt: één waarin ze probeert de ideale partner te zijn voor haar vriend, en een andere waarin ze probeert haar werk zo goed mogelijk te doen zonder al te veel op te vallen.
Inge heeft geprobeerd met haar vriend te praten over zijn gedrag en hoe het haar beïnvloedt, maar dat heeft weinig veranderd. “Elke keer als ik erover begin, zegt hij dat ik overdrijf, dat hij gewoon bezorgd is en dat hij niet wil dat ik word lastiggevallen door andere mannen. Maar het voelt helemaal niet als bezorgdheid. Het voelt alsof hij mij de schuld geeft van zijn eigen onzekerheden,” legt ze uit.
Het gesprek eindigt vaak in een ruzie, waarna hij haar dagenlang negeert. “Dan geeft hij me het gevoel dat ik degene ben die fout zit en niet begrijpt hoe een relatie werkt.”
De mensen om haar heen beginnen ook vragen te stellen. Haar vriendinnen vragen zich af waarom ze steeds minder afspreekt en haar familie merkt dat ze vaker verdrietig is. “Ik durf ze niet te vertellen hoe het echt zit. Ik schaam me.
Ze zouden me vertellen dat ik bij hem weg moet gaan, en misschien hebben ze gelijk. Maar ik hou van hem, en het is niet zo makkelijk om zomaar alles achter te laten,” vertelt ze, terwijl ze haar tranen wegveegt. Ze heeft het gevoel dat ze vastzit, gevangen in een situatie waarin ze nooit gedacht had te belanden.
Het moeilijkste vindt ze nog dat ze steeds meer van zichzelf verliest. “Vroeger was ik sociaal en had ik altijd zin om mensen te ontmoeten. Nu durf ik bijna niet meer uit te gaan, uit angst dat ik iemand tegenkom die mijn vriend niet vertrouwt,” zegt ze.
De constante angst om iets fout te doen, om hem weer boos te maken, maakt dat ze haar eigen grenzen steeds verder opschuift. “Ik wil niet leven in een wereld waarin ik niet mag praten met andere mensen, waarin ik me moet verantwoorden voor alles wat ik doe. Maar ik weet niet hoe ik eruit moet komen.”
Inge’s verhaal is dat van vele anderen die worstelen met controlerende partners en het verlies van hun eigen identiteit. Ze hoopt dat haar ervaring anderen kan helpen om de tekenen van een ongezonde relatie eerder te herkennen en om hulp te zoeken, hoe moeilijk dat ook is. “Ik weet dat ik iets moet doen, voor mezelf. Maar het is zo moeilijk om de eerste stap te zetten.”