Els (69) zit met een zwaar hart. Ze houdt zielsveel van haar dochter en kleinkinderen, maar dit jaar voelde de aanloop naar de feestdagen anders. Waar ze normaal vol verwachting uitkeek naar kerst met haar familie, bleef het dit jaar stil. Geen uitnodiging, geen plannen. En dat doet pijn.
“Mijn dochter heeft mij niet uitgenodigd met kerst,” vertelt Els. “En dat terwijl ik drie dagen per week op haar kinderen pas.”
Els heeft haar hele leven keihard gewerkt. Ze stond altijd klaar voor haar gezin en nu ze met pensioen is, doet ze dat nog steeds. Elke week helpt ze haar dochter door op haar kleinkinderen te passen. En niet zomaar even; drie dagen per week staat ze paraat.
Haar dochter kan daardoor met een gerust hart werken, wetende dat haar kinderen in goede handen zijn. “Ik doe het met liefde,” zegt Els. “Maar ik had niet verwacht dat ik daarvoor dit soort dankbaarheid zou krijgen.”
Toen kerst dichterbij kwam, ging Els ervan uit dat ze net als voorgaande jaren samen zouden vieren. Het is immers een traditie in de familie. Samen eten, cadeautjes uitpakken en genieten van elkaars gezelschap.
Maar deze keer bleef het stil. Geen telefoontje, geen appje. “Ik dacht eerst dat ze het misschien druk had,” zegt Els. “Maar toen ik haar er voorzichtig naar vroeg, kreeg ik een ontwijkend antwoord. Ze zei dat ze al plannen had gemaakt.”
Dat antwoord sloeg in als een bom. Els voelde zich niet alleen overgeslagen, maar ook gekwetst. “Ik heb zoveel voor haar gedaan, en nog steeds. Hoe kan het dat ik er met kerst niet bij mag zijn? Het voelt alsof ik niet belangrijk genoeg ben.”
Ze probeerde zichzelf te kalmeren, maar de teleurstelling bleef knagen. Ze dacht aan alle momenten dat ze alles aan de kant had geschoven om haar dochter te helpen. “En nu, op een dag die draait om familie, zit ik er niet bij.”
Els probeert haar gevoelens te begrijpen. Misschien wil haar dochter dit jaar iets anders doen, met vrienden of het gezin alleen. Maar toch voelt het niet eerlijk.
“Ik ben er altijd, door dik en dun. Is een uitnodiging dan te veel gevraagd? Zelfs al zou ik uiteindelijk niet kunnen komen, het gaat om het gebaar. Het idee dat ze aan me denkt.”
De situatie zette Els aan het denken over hoe vaak grootouders onvoorwaardelijk klaarstaan voor hun kinderen, maar dat dit niet altijd wederzijds is. “Het lijkt soms alsof het vanzelfsprekend is dat ik altijd help.
Maar niets is vanzelfsprekend. Ik doe het omdat ik van ze houd, niet omdat ik het moet. Maar een beetje waardering zou fijn zijn.”
Kerst, zo vindt Els, draait niet alleen om eten en cadeaus, maar vooral om samenzijn. Om het vieren van familie en de band die je met elkaar hebt. “Ik vraag niet veel. Geen grote cadeaus, geen uitgebreid diner. Alleen een plek aan de tafel, om erbij te horen.”
Ze weet dat haar dochter waarschijnlijk niet beseft hoe dit haar raakt. “Misschien ziet ze niet wat het met me doet, en misschien moet ik dat duidelijk maken. Maar het voelt ook alsof ik mezelf dan opdring.”
Els worstelt met de vraag of ze er iets van moet zeggen. Ze wil geen ruzie veroorzaken of haar dochter een schuldgevoel aanpraten, maar ze wil ook niet haar eigen gevoelens wegstoppen.
“Ik weet niet wat het beste is. Misschien moet ik dit gewoon accepteren en zelf iets leuks plannen. Maar het idee dat ik er niet bij hoor, blijft steken.”
Ondanks alles wil Els positief blijven. Ze weet dat haar dochter van haar houdt, ook al voelt het nu anders. “Misschien is dit een misverstand, of misschien moet ik leren om mijn verwachtingen los te laten.
Maar één ding weet ik zeker: ik blijf er voor haar en de kleinkinderen. Want dat is wat familie doet.”
Voor dit jaar zoekt Els een andere invulling van haar kerst. Misschien met vrienden, of gewoon rustig thuis. Maar ze hoopt dat er in de toekomst meer ruimte is voor haar in het gezin van haar dochter.
“Want uiteindelijk draait het niet om wat je doet, maar om samen zijn. En dat mis ik nu.”