Iedereen weet hoe belangrijk het is om je tanden dagelijks te poetsen, maar wat veel mensen vergeten, is dat de tandenborstel zelf ook aandacht nodig heeft. Een versleten borstel werkt niet goed en kan zelfs een broedplaats worden voor bacteriën. Toch gebruiken veel mensen hun tandenborstel veel langer dan aanbevolen. Tandartsen raden aan om je tandenborstel minstens één keer per maand te vervangen. Maar waarom is dat eigenlijk zo belangrijk?
Een oude tandenborstel doet zijn werk niet meer goed
Op het eerste gezicht lijkt een tandenborstel die al een paar maanden in gebruik is nog prima.
De borstelharen staan misschien wat wijder uit elkaar, maar zolang je er nog tandpasta op kunt doen en je tanden ermee kunt poetsen, zou het toch goed moeten zijn? Mis!
Na verloop van tijd verliezen de borstelharen hun stevigheid en flexibiliteit, waardoor ze minder effectief tandplak en voedselresten verwijderen.
Dit betekent dat je tanden misschien wel gepoetst lijken, maar dat er nog steeds bacteriën en tandplak achterblijven.
Hierdoor loop je meer risico op tandbederf en tandvleesontstekingen, zelfs als je braaf twee keer per dag poetst.
Bacteriën en schimmels hopen zich op
Wat veel mensen zich niet realiseren, is dat je tandenborstel een perfecte omgeving is voor bacteriën en schimmels. Na elk gebruik blijven er vocht en microscopisch kleine voedselresten achter tussen de borstelharen.
Combineer dat met de warme en vochtige omgeving van een badkamer en je hebt een ideale broedplaats voor bacteriën.
Onderzoek toont aan dat er na een maand gebruik miljoenen bacteriën op een tandenborstel kunnen zitten. Dit betekent niet direct dat je ziek wordt, maar het kan wél bijdragen aan een verhoogd risico op ontstekingen in je mond.
Heb je last van een verkoudheid of griep? Dan blijven die ziektekiemen ook op je tandenborstel achter en kun je jezelf opnieuw besmetten.
Versleten borstelharen kunnen je tandvlees beschadigen
Niet alleen wordt je tandenborstel minder effectief na verloop van tijd, maar een oude tandenborstel kan ook schadelijk zijn voor je tandvlees.
Als de borstelharen versleten raken, worden ze vaak harder en kunnen ze kleine beschadigingen aan je tandvlees veroorzaken. Dit kan leiden tot bloedingen en tandvleesontstekingen.
Daarnaast kunnen de borstelharen gaan splijten, waardoor ze niet meer soepel over je tanden glijden, maar juist ruwer aanvoelen.
Dit is niet alleen onprettig, maar kan op lange termijn zelfs bijdragen aan terugtrekkend tandvlees.
Hoe weet je wanneer je je tandenborstel moet vervangen?
De meeste tandartsen adviseren om je tandenborstel om de drie maanden te vervangen, maar in sommige gevallen is het slimmer om dit nóg vaker te doen.
– Als de borstelharen al na een paar weken uit elkaar staan, is het tijd voor een nieuwe borstel.
– Na een verkoudheid of griep is het verstandig om je tandenborstel direct te vervangen.
– Als je merkt dat de borstel minder prettig aanvoelt of niet meer goed poetst, moet je niet wachten tot het officiële ‘vervangmoment’.
– Elektrische tandenborstel? Vervang de opzetborstel minstens eens per maand, vooral als je hem vaak gebruikt.
Wat kun je doen om je tandenborstel langer schoon te houden?
Hoewel je tandenborstel regelmatig vervangen moet worden, kun je de levensduur iets verlengen door hem goed te verzorgen.
Spoel je tandenborstel na elk gebruik grondig af met water en zorg ervoor dat hij goed kan drogen. Zet hem rechtop in een beker en zorg dat de borstelharen niet in contact komen met andere tandenborstels.
Gebruik liever geen afsluitende hoesjes of bakjes, want die houden vocht vast en maken het nog makkelijker voor bacteriën om zich te vermenigvuldigen.
Wil je je tandenborstel écht grondig reinigen? Zet hem dan af en toe een paar minuten in een glas met mondwater om bacteriën te doden.
Wat als je je tandenborstel niet op tijd vervangt?
Je tanden blijven poetsen met een oude, versleten tandenborstel lijkt misschien onschuldig, maar het kan serieuze gevolgen hebben voor je mondgezondheid.
Je verwijdert minder effectief tandplak, waardoor je een hoger risico loopt op gaatjes en tandsteen. Daarnaast kunnen bacteriën zich ophopen en bijdragen aan een slechte adem of zelfs infecties in je mond.
Het is een kleine moeite om je tandenborstel regelmatig te vervangen, maar het kan een groot verschil maken voor je gebit.
Dus de volgende keer dat je in de badkamer staat en twijfelt of je tandenborstel nog wel goed genoeg is: gooi hem weg en pak een nieuwe. Je tanden en tandvlees zullen je dankbaar zijn!