Rob had nooit gedacht dat hij op zijn oude dag nog smoorverliefd zou worden. Hij had een mooi leven achter de rug, een succesvolle carrière, een fijn huis en genoeg spaargeld om van zijn pensioen te genieten.
Maar toen hij op een dag een vriendschapsverzoek kreeg van een beeldschone jonge vrouw uit Nigeria, veranderde zijn rustige leven in een nachtmerrie.
Een onverwachte ontmoeting
“Het begon allemaal heel onschuldig,” vertelt Rob, terwijl hij zijn handen gevouwen houdt op de keukentafel.
“Ik was online een beetje aan het rondsurfen, en opeens kreeg ik een bericht van haar. Ze heette Amara, en haar profielfoto was adembenemend.
Een jonge vrouw met een warme glimlach en stralende ogen. In eerste instantie dacht ik: waarom zou zo’n knappe, jonge vrouw in hemelsnaam interesse hebben in iemand als ik?”
Hij lacht even wrang, alsof hij zich nu pas realiseert hoe naïef dat destijds klonk. “Maar ze bleef me berichten sturen. Niet meteen opdringerig, gewoon vriendelijk.
Ze wilde me leren kennen, zei ze. Ze zei dat ze respect had voor oudere mannen, dat ze wijsheid waardeerde. En dat voelde goed. Voor het eerst in lange tijd had ik weer iemand die écht geïnteresseerd leek in mij.”
De perfecte liefde
Al snel groeide het contact tussen Rob en Amara uit tot iets dat voelde als een sprookje. Ze stuurden elkaar dagelijks berichten, voerden lange telefoongesprekken, en Rob voelde zich als herboren.
“Ze noemde me haar ‘liefste Rob’, stuurde me liefkozende berichtjes en vertelde me hoe bijzonder ik was. Ik weet dat het gek klinkt, maar ik voelde me weer jong, alsof ik weer iemand had om voor te leven.”
Amara vertelde hem dat ze een moeilijke jeugd had gehad, dat ze hard werkte om een beter leven op te bouwen. Ze droomde ervan om naar Europa te komen en een toekomst op te bouwen met de man van haar dromen. En dat, zei ze, was Rob.
“Ik voelde me vereerd,” geeft Rob toe. “Wie wil er nou niet de grote liefde zijn van een prachtige, jonge vrouw? Mijn vrienden vonden het raar, mijn dochter waarschuwde me, maar ik wuifde het allemaal weg. Ze snapten het gewoon niet. Dit was anders.”
De eerste geldverzoeken
Na een paar maanden van intens contact begon Amara voorzichtig over geld te praten. Niet direct, maar op een manier die bijna logisch klonk.
“Ze zei dat haar moeder ziek was en dat ze geen geld had voor medicijnen. Ze klonk wanhopig aan de telefoon, snikte zelfs. Ik wilde haar helpen, natuurlijk. Ik had het geld, dus waarom niet?”
Rob maakte een klein bedrag over. “Eerst ging het om vijftig euro, toen honderd. Niet veel, gewoon kleine beetjes. Ze beloofde dat ze het zou terugbetalen zodra ze kon.”
Maar de verzoeken bleven komen. Elke keer was er een nieuw probleem. Een huurachterstand, een gestolen telefoon, een familielid in nood. Rob begon steeds vaker bedragen over te maken, soms honderden euro’s tegelijk.
“Elke keer beloofde ze dat het de laatste keer was. Maar er was altijd iets nieuws. En ik geloofde haar, want waarom zou ze tegen me liegen?”
De grote klap
Op een dag kwam het grote verzoek: Amara wilde naar Nederland komen om bij Rob te zijn. “Ze zei dat ze geld nodig had voor een vliegticket en een visum. Dat kostte duizenden euro’s, maar ik zag het als een investering in onze toekomst. Eindelijk zouden we samen zijn.”
Rob maakte het geld over en wachtte vol spanning op haar aankomst. Maar de dag van de vlucht kwam en ging, en Amara was nergens te bekennen.
“Ik probeerde haar te bellen, maar haar nummer werkte niet meer. Ik stuurde tientallen berichten, maar kreeg geen antwoord. Het duurde even voordat het echt tot me doordrong: ik was opgelicht.”
De realisatie sloeg in als een bom. Jarenlang had Rob zijn hart en zijn geld aan een droom gegeven die nooit echt was geweest. “Ik voelde me zo stom. Hoe had ik dit kunnen laten gebeuren? Ik was niet dom, ik was een volwassen man met levenservaring. En toch had ik me laten meeslepen.”
De impact op zijn leven
Rob verloor in totaal meer dan 50.000 euro aan de oplichting. Zijn spaargeld was bijna op, en zijn vertrouwen in mensen had een enorme deuk opgelopen.
“Het ergste is niet eens het geld,” zegt hij. “Het is de schaamte. Het gevoel dat je zo verschrikkelijk naïef bent geweest. Ik durfde het lange tijd tegen niemand te zeggen.”
Zijn dochter was uiteindelijk degene die hem hielp uit het dal te klimmen. “Ze was boos, natuurlijk. Maar ook begripvol.
Ze zei: ‘Papa, dit kan iedereen overkomen.’ En daar heeft ze gelijk in. Oplichting via romantische contacten is zo veelvoorkomend, en de oplichters zijn zó geraffineerd. Ze weten precies hoe ze je moeten bespelen.”
Een waarschuwing voor anderen
Nu, een paar jaar later, heeft Rob zijn leven weer op de rails. Maar het vertrouwen in online relaties heeft hij verloren. “Als ik één ding heb geleerd, is het dat als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dat meestal ook zo is.
Deze mensen weten precies hoe ze je hart moeten raken. Ze laten je geloven dat je speciaal bent, dat je ertoe doet. En voordat je het weet, zit je gevangen in een web van leugens.”
Hij hoopt dat zijn verhaal anderen kan waarschuwen. “Ik weet hoe makkelijk het is om erin te trappen. Maar als je iemand online ontmoet en diegene begint over geld? Stop.
Praat er met iemand over. Ik had dat ook moeten doen. Misschien was ik dan nu niet mijn spaargeld kwijt.”
Hoewel de pijn nog steeds voelbaar is, weigert Rob zich helemaal door zijn verleden te laten definiëren. “Ik ben misschien opgelicht, maar ik weiger om een verbitterd man te worden. Ik geloof nog steeds in liefde. Maar ik weet nu dat echte liefde niet via een scherm komt en geen prijskaartje heeft.”