Niet iedereen volgt de traditionele paden tijdens de zwangerschap of het moederschap. Sommige vrouwen kiezen er bewust voor om het anders te doen, zoals Lena (33), die haar kind genderneutraal opvoedt. Lena vertelt over haar ervaringen: “Ik herinner me nog goed dat ik met mijn zus en haar baby op pad was.
Een vrouw keek in de kinderwagen en zei: ‘Wat een lieve knul.’ Mijn zus was woest. Ze bleef er uren over praten: hoe kon die vrouw haar kleine meisje voor een jongen aanzien? Nu heb ik zelf een dochter van 1,5 jaar, en het is mij ook al meerdere keren overkomen. Maar ik vind het juist leuk als dat gebeurt. Ik wil juist dat mensen niet meteen kunnen zien welk geslacht ze heeft.”
Al voordat Lena zwanger was, hadden zij en haar vriend besloten hun kind genderneutraal op te voeden. Dit houdt voor hen in dat hun dochter een genderneutrale naam heeft, Skye, en dat ze bewust nadenken over haar kleding en speelgoed. Skye heeft geen roze kleren; Lena koopt vooral neutrale kleuren, zowel van de jongens- als meisjesafdeling.
Wat speelgoed betreft, zijn ze in het begin weggebleven van typische meisjesspeeltjes. Inmiddels heeft Skye zelf poppetjes en roze knuffels uitgekozen, maar ze heeft ook auto’s en een treinbaan. Lena en haar vriend laten zich leiden door Skye’s voorkeuren en niet door wat traditioneel voor meisjes bedoeld is. Als Skye later graag roze kleren wil dragen en alleen maar met Barbies wil spelen, vinden zij dat prima.
De reacties vanuit hun omgeving op de genderneutrale opvoeding zijn wisselend. Lena en haar vriend hadden al voor Skye’s geboorte aan familie en vrienden aangegeven dat ze geen roze pakjes wilden ontvangen. Sommige oudere familieleden reageerden negatief en vonden het ‘woke-gedoe’.
Lena ziet het als een generatieverschil. Hun directe omgeving is inmiddels gewend aan hun aanpak, maar toch stuiten ze regelmatig op gendernormen. In de kraamweek kregen ze veel roze kaartjes, kwam de kraamhulp met roze muisjes voor op de beschuitjes, en bij de kinderopvang krijgen ze vaak roze knutsels en traktaties mee. Volgens Lena zijn er nog veel ouders die blauwe traktaties voor jongens maken en roze voor meisjes, wat zij niet meer van deze tijd vindt. Ze heeft zich erbij neergelegd dat dit soort dingen er altijd zullen zijn.
Online heeft Lena gelezen dat sommige mensen het zielig vinden voor kinderen die genderneutraal worden opgevoed. Zij vindt dat onzin, omdat ze Skye niets verbieden. Als Skye roze wil, krijgt ze roze.
Lena vindt dat ze een milde vorm van genderneutrale opvoeding hanteren. Ze gebruiken de voornaamwoorden ‘zij’ en ‘haar’, waar ze ook hadden kunnen kiezen voor ‘die’. Sommige mensen houden zelfs het geslacht van hun kind geheim voor de buitenwereld, wat Lena ver vindt gaan, hoewel ze respect heeft voor mensen die dat doen. Haar motto is: leef en laten leven. Ze zou graag zien dat iedereen zo in het leven staat.