De politie waarschuwt voor nepagenten die aan de deur komen. De afgelopen week zijn er tientallen aangiftes gedaan van deze oplichters. Deze criminelen hebben het gemunt op bankpassen, contant geld en sieraden.
De nepagenten gaan als volgt te werk: ze bellen eerst hun slachtoffer op. Tijdens dit telefoontje zeggen ze dat het adres van degene die opneemt, in een adresboekje staat dat bij een inbraak in de buurt is gevonden. Ze waarschuwen vervolgens dat het huis van hun slachtoffer mogelijk het volgende doelwit van inbrekers zal zijn.
Daarna stellen ze voor om kostbaarheden in bewaring te nemen om ze veilig te stellen. Als het slachtoffer hiermee instemt, komt er iemand aan de deur die zich legitimeert als rechercheur.
Sybren van der Velden Walda, projectleider Senioren & Veiligheid bij de politie, zegt dat slachtoffers vaak snel door hebben dat er iets niet klopt. Maar de criminelen zetten mensen onder druk om snel te handelen.
De oplichters zijn zeer geraffineerd; ze kennen soms de namen van de kinderen van hun slachtoffers of noemen de naam van de wijkagent, wat vertrouwen wekt.
De politie roept iedereen op om altijd aangifte te doen en het telefoonnummer van de nepagent te noteren. Hoe meer informatie de politie heeft, hoe sneller ze deze praktijken kunnen stoppen.