Terwijl Nederland relatief koel blijft, lijden veel delen van de wereld momenteel onder recordbrekende temperaturen. Wie van plan is om naar Spanje te reizen, moet rekening houden met temperaturen die kunnen oplopen tot 44 graden Celsius. In Rome, de hoofdstad van Italiƫ, wordt de komende dagen een hitte van 36 tot 38 graden verwacht. Volgens weerman Rico Schrƶder kunnen Nederlanders zich gelukkig prijzen met de mildere temperaturen in eigen land.
Over de hele wereld worden mensen geconfronteerd met ongekende hitte. Foto’s tonen mensen die overal ter wereld naar verkoeling zoeken. In CĆ³rdoba, Spanje, bijvoorbeeld, baadt een vrouw haar hondje in een fontein om hem te beschermen tegen de verzengende hitte van 42 graden. De voorspellingen voor later in de week geven aan dat het daar zelfs 44 graden kan worden.
Iran kampt ook met extreme temperaturen. In Teheran viel een taxi uit door de hitte, waarbij de chauffeur zijn hoofd moest beschermen tegen de brandende zon terwijl hij probeerde het voertuig te repareren. De temperaturen blijven daar aanhoudend rond de 40 graden, met uitschieters tot 44 graden elders in het land.
In de Verenigde Staten werd een vrouw onwel tijdens een Trump-rally in Charlotte, North Carolina, vanwege de hitte. De Japanse overheid waarschuwt haar bevolking voor het gevaar van een zonnesteek, aangezien een groot deel van het land te maken heeft met hoge temperaturen.
Dichter bij huis, in Kyiv, OekraĆÆne, hebben de inwoners te kampen met temperaturen die eerder deze week tot 40 graden stegen. Sprinklersystemen in de stad bieden enige verkoeling.
De combinatie van al deze hittegolven zorgt voor een wereldwijd warmterecord dat zelfs wetenschappers verrast. Sinds het begin van de metingen in 1940 is de gemiddelde temperatuur op aarde nog nooit zo hoog geweest.
Hoewel eind juli en begin augustus traditioneel de warmste periode van het jaar zijn, hadden wetenschappers deze extreme hitte niet voorspeld.
Normaal gesproken worden dergelijke temperaturen alleen bereikt tijdens een El NiƱo, een fenomeen dat warme winden over de Stille Oceaan brengt. Maar de laatste El NiƱo eindigde al in april, aldus Chris Field, klimaatwetenschapper aan de Stanford University, in een interview met persbureau Reuters.
De wereld zucht momenteel onder ongekende hitte, met temperaturen die in vele landen de 40 graden overschrijden. Terwijl sommige regio’s hun uiterste best doen om verkoeling te bieden, blijft het belangrijk voor iedereen om voorbereid te zijn en maatregelen te nemen tegen de hitte.
Hydratatie, het vermijden van de zon tijdens de heetste uren van de dag en het zoeken van schaduwrijke plekken zijn cruciaal om gezond te blijven tijdens deze extreme temperaturen.
Deze uitzonderlijke hittegolven benadrukken de dringende noodzaak om klimaatverandering aan te pakken. Wetenschappers waarschuwen dat dergelijke extreme weersomstandigheden in de toekomst steeds vaker kunnen voorkomen als de wereldwijde temperatuur blijft stijgen.
Het is essentieel dat overheden, bedrijven en individuen samenwerken om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en duurzame oplossingen te implementeren.
Investeren in hernieuwbare energie, het bevorderen van energiebesparing en het aanpassen van stedelijke infrastructuren zijn enkele stappen die genomen kunnen worden om toekomstige hittegolven en hun impact te mitigeren.
Bron: AD