Mijn ouders zijn altijd mijn grootste steun geweest. Ze hebben me opgevoed, me geholpen mijn dromen na te jagen, en ze waren er altijd voor me wanneer ik ze nodig had. Maar nu, als volwassene, voel ik me verstrikt in een ingewikkeld dilemma dat me diep raakt.
Mijn naam is Fleur, ik ben 34 jaar oud en ik heb een prachtig gezin. Mijn man en ik werken allebei fulltime om ons gezin te onderhouden. We hebben een huis, een hypotheek, en zoals veel andere gezinnen hebben we te maken met de dagelijkse kosten van het leven. Het is een hectisch bestaan, maar we doen ons best om rond te komen. Toch is het financieel gezien vaak lastig. We kunnen nauwelijks sparen en leven van maand tot maand, vooral omdat de kosten voor onze kinderen hoog zijn.
Wat mijn situatie ingewikkeld maakt, is dat mijn ouders het financieel uitstekend doen. Ze zijn rijk, heel rijk zelfs. Hun succes is deels het resultaat van hard werken en deels van slim investeren. Ze hebben twee huizen, waarvan één dat ze verhuren, en hun inkomen is meer dan genoeg om comfortabel te leven. Ik ben blij voor hen en trots op wat ze hebben bereikt, maar tegelijkertijd kan ik niet ontkennen dat het me soms zwaar valt om te zien hoe ze genieten van hun welvaart, terwijl mijn man en ik elke cent moeten omdraaien.
Ik voel me schuldig als ik dit zeg, maar ik vraag me af waarom ze ons niet aanbieden om te helpen. Is dat verkeerd van mij? Ik weet dat ik volwassen ben, dat ik zelfstandig moet zijn, en dat ik mijn eigen boontjes moet doppen. Maar ik zie ook hoe andere mensen in mijn situatie hulp krijgen van hun ouders, en ik kan het niet helpen dat ik me afvraag waarom mijn ouders dat niet doen.
Ik ben me er volledig van bewust dat mijn ouders niets verplicht zijn. Ze hebben me in het verleden al veel gegeven, en ik ben hen daarvoor ontzettend dankbaar. Maar het doet me pijn dat ze, terwijl ze zien dat we het moeilijk hebben, nooit een handje toesteken. Het voelt alsof ze hun ogen sluiten voor onze worstelingen. Soms vraag ik me af of ze beseffen hoe zwaar het voor ons is, en of ze überhaupt overwegen om ons te helpen.
Het maakt me verdrietig, en ergens voel ik me ook een beetje in de steek gelaten. Ik hou ontzettend veel van mijn ouders en ik wil niet ondankbaar overkomen, maar het is moeilijk om niet te denken dat ze ons kunnen helpen zonder dat het hen veel moeite zou kosten. Tegelijkertijd worstel ik met het idee dat ik misschien gewoon mijn trots moet inslikken en het hen moet vragen. Maar dat voelt ook verkeerd, alsof ik hun successen wil opeisen.
Ik vraag me vaak af of ik de enige ben die zich zo voelt. Voelen andere mensen dit ook, deze combinatie van trots en hulpeloosheid? Of ben ik gewoon te afhankelijk van het idee dat ouders altijd klaar moeten staan om te helpen, zelfs wanneer hun kinderen volwassen zijn?
Ik wil mijn ouders niets kwalijk nemen, echt niet. Maar elke keer als ik aan het eind van de maand de rekeningen betaal en zie dat er niets overblijft om opzij te zetten, vraag ik me af waarom ik niet gewoon de moed heb om hen te vertellen hoe moeilijk het voor ons is. En tegelijkertijd schaam ik me voor die gedachte, omdat ik weet dat er mensen zijn die het veel slechter hebben dan wij.
Misschien is het gewoon een deel van volwassen worden, om deze conflicterende emoties te voelen. Of misschien is het een teken dat ik moet leren om mijn eigen weg te vinden zonder te rekenen op de steun van anderen, zelfs niet van mijn ouders. Maar het blijft een ingewikkeld gevoel, eentje waar ik nog steeds geen antwoord op heb.
Uiteindelijk hoop ik gewoon dat ik het juiste doe voor mijn gezin, en dat mijn ouders begrijpen dat mijn gevoelens voortkomen uit een plek van liefde en niet van hebzucht. Ik wil mijn kinderen altijd helpen, en ik vraag me af of mijn ouders hetzelfde voor mij zouden doen, als ik het hen durfde te vragen.