Anja zit met haar handen in het haar. Haar zoon van 19 woont nog thuis en weigert om naast zijn studie te werken. Ondanks haar pogingen om hem te motiveren, lijkt niets te helpen. “Ik weet niet meer wat ik moet doen,” zegt ze. “Het voelt alsof ik tegen een muur praat.”
Als moeder heeft Anja altijd geprobeerd het beste voor haar kinderen te doen. Ze heeft haar zoon gesteund in zijn keuzes en wil hem de ruimte geven om zich te ontwikkelen. Maar nu hij ouder is, merkt ze dat er iets niet klopt. “Hij is nu 19 en woont nog thuis, wat op zich geen probleem is, maar hij wil gewoon niet werken.
Hij studeert wel, maar zelfs in de vakantie neemt hij geen bijbaantje. We betalen zijn kleding, schoenen en alle andere dingen omdat hij het zelf niet kan betalen. Ik vraag me af of we hem te veel verwennen.”
Anja begrijpt dat studeren belangrijk is en dat het veel tijd kan kosten. Maar ze vindt het ook belangrijk dat haar zoon verantwoordelijkheid leert nemen en begrijpt wat het betekent om zijn eigen geld te verdienen.
“Toen ik zijn leeftijd had, werkte ik al jaren naast mijn studie. Het heeft me geleerd om onafhankelijk te zijn en mijn geld goed te beheren. Ik wil dat hij diezelfde les leert, maar hij lijkt er gewoon geen zin in te hebben.”
Ondanks haar zorgen heeft Anja al van alles geprobeerd om haar zoon aan te moedigen. “Ik heb met hem gepraat, geprobeerd hem te motiveren door de voordelen van een bijbaan uit te leggen, maar niets werkt. Hij zegt gewoon dat hij geen tijd heeft, dat hij wil focussen op zijn studie, maar ik weet dat hij genoeg vrije tijd heeft.”
Het probleem is niet alleen dat haar zoon geen geld verdient, maar ook dat hij weinig bijdraagt aan het huishouden. “We betalen alles voor hem, en dat begint echt zwaar te wegen. Het gaat niet alleen om het geld, maar ook om het gevoel dat hij niet inziet hoeveel moeite we doen om hem alles te geven wat hij nodig heeft.
Hij is op een leeftijd waarop hij zou moeten beginnen met het nemen van verantwoordelijkheid, maar in plaats daarvan lijkt hij steeds afhankelijker te worden.”
Anja vraagt zich af of ze iets verkeerd heeft gedaan in zijn opvoeding. “Heb ik hem te veel beschermd? Heb ik hem niet genoeg geleerd over verantwoordelijkheid? Ik wil dat hij een succesvol en zelfstandig leven leidt, maar het lijkt alsof hij niet de motivatie heeft om dat te bereiken.”
Wat de situatie nog frustrerender maakt, is dat Anja’s zoon duidelijk niet begrijpt hoeveel stress het zijn ouders oplevert. “Hij leeft in zijn eigen wereld en ziet niet hoeveel wij voor hem doen. Als ik er iets over zeg, lijkt het hem gewoon niet te raken. Het voelt alsof ik hem niet kan bereiken.”
Anja heeft overwogen om harder op te treden, misschien zelfs te stoppen met het betalen van zijn uitgaven, in de hoop dat dit hem motiveert om een baan te zoeken. “Maar ik ben bang dat het averechts werkt, dat hij dan helemaal niets meer doet. Ik wil niet dat hij in de problemen komt, maar ik weet ook dat hij iets moet veranderen.”
Het dilemma waar Anja voor staat, is herkenbaar voor veel ouders. Ze willen hun kinderen ondersteunen, maar tegelijkertijd willen ze dat hun kinderen leren op eigen benen te staan. “Ik wil het juiste doen, maar ik weet niet meer wat dat is,” zegt Anja. “Het is moeilijk om die balans te vinden tussen helpen en hem te leren om voor zichzelf te zorgen.”
Voorlopig blijft Anja proberen om haar zoon te motiveren, maar de situatie is niet gemakkelijk. “Ik hoop echt dat hij op een dag zelf inziet dat hij iets moet veranderen. Ik zal er altijd voor hem zijn, maar ik kan hem niet blijven dragen. Hij moet leren om voor zichzelf te zorgen, en ik hoop dat hij dat snel zal doen.”