Voor Lars (45) is de komst van zijn nieuwe buurman niet helemaal verlopen zoals hij had gehoopt. Waar hij eerder genoot van de rust in zijn woning en tuin, zorgt een warme zomeravond tegenwoordig vooral voor frustratie.
Sinds zijn buurman een warmtepomp heeft geïnstalleerd, is er namelijk geen stilte meer te bekennen. “De constante brom en trillingen zijn niet alleen irritant, maar het verpest echt mijn woongenot,” vertelt Lars.
De overlast begon enkele maanden geleden, kort na de verhuizing van zijn buurman. “In het begin dacht ik dat het een tijdelijk probleem zou zijn, misschien iets wat nog bijgesteld moest worden. Maar de herrie bleef komen, dag in dag uit,” zegt hij.
De pomp, die vrijwel continu draait, maakt vooral in de avonduren en ‘s nachts een laag, brommend geluid. Lars ervaart het alsof er voortdurend een apparaat op de achtergrond aanstaat, iets wat volgens hem onmogelijk is om te negeren. “Het klinkt misschien als iets kleins, maar probeer maar eens te slapen met dat gezoem in je oor.”
Wat de situatie extra frustrerend maakt, is dat de buurman niet van plan lijkt om iets aan de overlast te doen. “Ik ben er een keer met hem over gaan praten, maar hij was er heel duidelijk over: ‘Het mag gewoon, dus ik blijf hem gebruiken,’ zei hij zonder enige aarzeling.”
Volgens de buurman valt het geluid van de pomp binnen de wettelijke normen, wat hem het recht geeft om deze te blijven gebruiken.
“Dat hij zich achter de wet verschuilt, maakt het voor mij des te frustrerender. Alleen omdat iets wettelijk mag, betekent dat toch niet dat je geen rekening hoeft te houden met anderen?”
Lars vindt dat zijn buurman niet openstaat voor een compromis. “Ik heb gevraagd of hij kon kijken naar een geluidsscherm of de pomp ergens anders kon plaatsen, maar hij zei alleen dat hij er al veel geld in had geïnvesteerd en dat het geen optie was om die dingen aan te passen.”
Voor Lars voelt het alsof hij tegen een muur praat. “Elke keer dat ik het onderwerp probeer aan te snijden, reageert hij geïrriteerd en blijft hij herhalen dat hij niets fout doet.”
Het probleem beperkt zich niet alleen tot de avonden. Ook overdag, wanneer Lars thuis aan het werk is, blijft de constante bromtoon op de achtergrond aanwezig. “Zelfs als ik probeer te focussen of muziek opzet, blijf ik het geluid horen. Het is gewoon overal.”
De impact op zijn dagelijkse leven is groot: hij slaapt slecht en ervaart steeds meer stress door de voortdurende irritatie. “Het lijkt een kleinigheid, maar als je dag en nacht wordt blootgesteld aan geluid, voel je dat op een gegeven moment in alles. Het zit gewoon altijd in je hoofd.”
Hij heeft overwogen om het probleem juridisch aan te pakken, maar de kans op succes lijkt klein. “Omdat de warmtepomp aan de geluidsnormen voldoet, heb ik eigenlijk geen poot om op te staan,” legt hij uit. Dit maakt de situatie voor Lars extra moeilijk. “Het voelt alsof de wet mijn buurman in het gelijk stelt, terwijl ik degene ben die met de overlast zit.”
Lars ervaart weinig steun van zijn andere buren, die geen problemen lijken te ondervinden van de pomp. “Zij wonen net wat verder weg of hebben hun slaapkamers aan de andere kant van het huis, dus ze hebben er nauwelijks last van.
Dat maakt het voor hen makkelijk om er niks van te zeggen.” Hierdoor voelt Lars zich alleen staan in zijn strijd voor rust. “Het is alsof ik de enige ben die last heeft en ik kan weinig doen om er verandering in te brengen.”
Ondanks zijn frustraties probeert Lars op de één of andere manier toch om te gaan met de situatie. Hij heeft overwogen om zelf geluidswerende maatregelen te treffen, zoals extra isolatie aan zijn kant van de muur. “Maar eerlijk gezegd vind ik dat niet eerlijk.
Waarom zou ík moeten opdraaien voor de overlast van mijn buurman?” Hij voelt zich steeds meer in een hoek gedrukt, zonder een uitweg. “Ik kan moeilijk mijn huis verkopen en ergens anders heen verhuizen alleen vanwege die pomp. Maar zo doorgaan is ook geen optie.”
Wat hem het meest steekt, is de houding van zijn buurman. “Het gaat niet eens zozeer om het geluid zelf, maar meer om het feit dat hij totaal geen rekening wil houden met mij. Hij weet dat het me tot wanhoop drijft, maar blijft volhouden dat hij niets verkeerd doet. Dat gevoel van onbegrip maakt het allemaal nog moeilijker.”
Lars blijft hopen dat zijn buurman uiteindelijk zal inzien hoeveel impact de situatie op hem heeft en bereid is om iets aan het probleem te doen. “Ik wil geen ruzie, ik wil gewoon rust.” Maar voor nu lijkt een oplossing nog ver weg.
Met elke nieuwe bromtoon van de pomp groeit zijn gevoel van machteloosheid. “Het is bijna alsof die machine erom vraagt om uit frustratie losgetrokken te worden,” zegt hij half lachend, hoewel de ernst in zijn stem duidelijk doorklinkt.