Martsen (42) zit al een paar jaar zonder werk en heeft inmiddels weinig motivatie om tijdelijk werk aan te nemen. Zijn argument is helder: “Waarom zou ik gaan werken als mijn uitkering hoger is dan wat ik met die tijdelijke baantjes kan verdienen?” Deze gedachtegang roept vaak onbegrip op bij anderen, maar voor Martsen voelt het als een logische keuze.
Na het verliezen van zijn baan in de horeca, belandde hij in een uitkering. “Het was zwaar toen ik mijn werk kwijtraakte. Ik hield van wat ik deed, maar door reorganisaties was er simpelweg geen plek meer voor me.”
Hij ging direct op zoek naar een nieuwe baan, maar de banen die werden aangeboden waren tijdelijk of slecht betaald. “Het ene baantje was een paar weken invalwerk, het andere voor een paar maanden, vaak ook nog zonder garantie op verlenging. Als ik dat deed, moest ik mijn uitkering opgeven, en daarna kon ik weer van voren af aan beginnen met alle rompslomp van aanvragen.”
Martsen geeft aan dat hij in een moeilijke positie zit. Hij wil werken, maar ziet weinig voordeel in tijdelijk werk. “Het is niet dat ik lui ben. Maar het voelt oneerlijk om voor minder geld hard te werken, terwijl ik nu met mijn uitkering meer zekerheid heb. Bovendien moet ik op tijdelijke contracten vaak ook zelf dingen regelen, zoals verzekeringen en reiskosten. Al met al hou ik dan minder over dan wat ik nu ontvang. Het systeem werkt gewoon niet mee.”
Hij heeft wel eens geprobeerd tijdelijk werk aan te nemen, maar dat verliep niet zoals hij had gehoopt. “Ik begon met goede moed bij een klus als magazijnmedewerker. Het was zwaar werk en slecht betaald. Na drie maanden zat ik weer zonder baan, zonder inkomen en moest ik opnieuw langs instanties om mijn uitkering terug te krijgen. Die onzekerheid wil ik niet nog eens meemaken. Nu weet ik tenminste waar ik aan toe ben.”
Zijn omgeving heeft moeite met zijn keuze om werk af te slaan. “Mijn vrienden begrijpen het niet. Ze zeggen dat werken altijd beter is, ook al is het maar tijdelijk. Maar ik zie dat anders. Als het financiële plaatje niet klopt, waarom zou ik dan de stress en onzekerheid van tijdelijke banen op me nemen?”
Ook vanuit de instanties voelt Martsen druk. “Ze vragen me steeds of ik al sollicitaties heb gedaan en sturen me vacatures. Maar het zijn telkens dezelfde tijdelijke baantjes waar ik niets mee opschiet. Ik wil wel werken, maar dan met perspectief.”
Volgens Martsen is het systeem niet realistisch. “Het zou anders moeten. Mensen zoals ik willen wel aan de slag, maar we worden gedwongen om elke paar maanden in onzekerheid te leven. Ik kan niet een normaal leven opbouwen met die constante wisseling van werk en inkomen.”
Hij benadrukt dat hij liever een vaste baan zou hebben, maar dat die niet voor het oprapen ligt. “Als ik een vast contract aangeboden zou krijgen, zou ik meteen beginnen. Maar die banen zijn er gewoon niet. Alles is tijdelijk of oproepbasis.”
De druk vanuit de maatschappij om te werken maakt het voor hem niet makkelijker. “Mensen denken al snel dat je profiteert van de situatie. Maar niemand lijkt te begrijpen dat het financieel gewoon niet uit kan om tijdelijk werk aan te nemen. Het is niet dat ik rijk word van mijn uitkering, maar ik kan er net van rondkomen zonder in de stress te zitten over wat er volgende maand gebeurt.”
Martsen hoopt op meer begrip voor mensen in zijn situatie. “Iedereen wil graag het beste uit zichzelf halen en werken. Maar als de omstandigheden niet kloppen, moet je keuzes maken die voor jezelf het beste zijn.”
Hij hoopt dat er op een dag meer aandacht komt voor het verbeteren van de balans tussen werk en uitkering. “Als er betere voorwaarden zouden zijn, zou ik morgen aan de slag gaan. Maar nu? Nee, nu blijf ik liever waar ik ben. Het is niet ideaal, maar in ieder geval weet ik wat ik heb.”
Zijn boodschap is helder: zolang tijdelijke banen financieel minder opleveren dan zijn huidige uitkering en geen zekerheid bieden, blijft hij kiezen voor de veiligheid van zijn uitkering. “Het klinkt misschien egoïstisch, maar uiteindelijk moet ik doen wat voor mij werkt. En op dit moment is dat gewoon de beste optie.”