Esther (27) worstelt met een last die steeds zwaarder op haar schouders drukt: ze heeft schulden gemaakt door online gokken, en tot haar grote frustratie weigeren haar ouders haar te helpen.
“Ze hebben zo veel geld dat ze mijn schulden in één keer zouden kunnen afbetalen zonder dat het hen iets zou kosten. Maar in plaats daarvan laten ze me er alleen voor staan,” vertelt ze gefrustreerd.
Voor haar voelt het als verraad. “Hoe kun je je eigen kind in zo’n situatie laten zitten terwijl je zelf in overvloed leeft?”
Het begon als iets kleins, een manier om wat spanning te zoeken in haar vrije tijd. “Het was eigenlijk onschuldig, gewoon een paar weddenschappen hier en daar. Ik dacht: wie weet win ik iets.” Maar al snel verloor Esther de controle. Het winnen van kleine bedragen gaf haar een kick, en ze bleef steeds grotere risico’s nemen.
“Op een gegeven moment was ik alleen maar bezig met dat ene moment van geluk: de gedachte dat één goede zet alles zou oplossen.” Maar in plaats daarvan raakte ze alleen maar dieper in de schulden. “Voor ik het wist, stond ik duizenden euro’s in het rood.”
Toen ze de ernst van de situatie inzag, klopte ze bij haar ouders aan voor hulp. Haar hoop was dat zij haar een nieuwe kans zouden geven. Maar die hoop werd al snel de grond in geboord. “Ze zeiden dat ik mijn eigen problemen moest oplossen en dat het mijn verantwoordelijkheid was. Maar wat voor verantwoordelijkheid? Ik ben in een verslaving terechtgekomen en nu heb ik geen enkele uitweg meer.”
Wat de situatie voor Esther extra pijnlijk maakt, is dat haar ouders meer dan genoeg geld hebben. Ze wonen in een groot huis, rijden in luxeauto’s en boeken meerdere keren per jaar dure vakanties. “Ze hoeven zich nergens zorgen over te maken.
Ze hebben alles wat hun hart begeert. En dan kan ik nog niet eens rekenen op hun steun, terwijl ik hun dochter ben.” Ze vindt het onbegrijpelijk. “Het zou hun leven niet eens veranderen. Ze zouden die schulden kunnen wegpoetsen en er nog niet eens een week slecht van slapen. Maar ze kiezen ervoor om het niet te doen.”
Het gesprek met haar ouders verliep kil en afstandelijk. Ze maakten haar duidelijk dat ze het probleem zelf moest oplossen. “Ze zeiden dat ik volwassen ben en mijn eigen fouten moet rechtzetten. Maar ze begrijpen niet hoe zwaar het is om tegen zo’n schuld aan te kijken. Elke dag voelt als een gevecht, en ondertussen kijk ik naar hen, met al hun luxe. Het maakt me zo boos.”
Esther voelt zich in de steek gelaten en worstelt nu niet alleen met haar financiële situatie, maar ook met haar relatie met haar ouders. “Het lijkt alsof hun geld belangrijker voor hen is dan ik. Ze zeggen altijd dat familie het allerbelangrijkste is, maar als het erop aankomt, laten ze me gewoon vallen.”
De afwijzing raakt haar diep. “Ze hebben niet eens geprobeerd om te begrijpen wat ik doormaak. Voor hen is het gewoon: ‘Jij hebt gegokt, dus jij lost het op.’ Maar zo simpel is het niet.”
Ze twijfelt steeds meer aan de band die ze met haar ouders heeft. “Ik weet niet of ik op deze manier nog een relatie met ze wil. Als ik niet op hen kan rekenen in een tijd als deze, wat betekent familie dan nog? Ik had verwacht dat ze me zouden helpen. Niet omdat ze moeten, maar omdat ze mijn ouders zijn. Zo hoort het toch?”
Ondanks de woede en teleurstelling probeert Esther een oplossing te vinden. Ze heeft de gokapps van haar telefoon verwijderd en overweegt hulp te zoeken voor haar gokprobleem.
“Ik wil echt veranderen en een nieuw begin maken. Maar met die schulden in mijn nek is het zo moeilijk om vooruit te kijken.” Ze kan het idee niet loslaten dat haar ouders alles in één klap hadden kunnen oplossen.
“Het voelt alsof ze me laten verdrinken, terwijl ze gewoon een reddingsboei in handen hebben. Het is onbegrijpelijk en pijnlijk.”
Toch blijft ze vechten om de situatie zelf op te lossen, al voelt het soms uitzichtloos. “Ik probeer elke euro om te draaien en zo veel mogelijk af te lossen. Maar het gaat zo traag. En ondertussen blijft die frustratie knagen. Het idee dat mijn ouders me hadden kunnen helpen, maar dat niet wilden doen, zal ik niet snel vergeten.”
Esther weet niet of ze ooit zal kunnen vergeven wat er is gebeurd. “Het maakt niet uit hoe succesvol ik straks word of hoe goed ik mijn leven op orde krijg. Deze ervaring heeft een diepe wond achtergelaten. Misschien los ik mijn schulden op, maar die breuk met mijn ouders? Die zal niet zo makkelijk herstellen.”