Olga (65) kan het nog steeds niet geloven wat er is gebeurd. Ze had altijd gedacht dat vriendschap betekende dat je elkaar kon vertrouwen en steunen in moeilijke tijden. Toen Ronald, een vriend die ze kende van haar tijd bij de klantenservice bij een groot bedrijf, in financiƫle problemen kwam, twijfelde ze geen moment.
Ze leende hem 1.500 euro in de hoop dat hij snel weer op de been zou zijn. Maar nu, maanden later, negeert hij haar volledig, en ze vraagt zich af wat er mis is gegaan.
āHet begon allemaal toen Ronald me benaderde met zijn verhaal,ā vertelt Olga met een zucht. āHij vertelde me dat hij in de problemen zat omdat zijn auto kapot was gegaan en hij onverwachte rekeningen moest betalen. Hij leek echt wanhopig.
Toen ik hoorde hoe hij worstelde, besloot ik dat ik hem moest helpen.ā Ze geeft toe dat ze niet zo goed is met technologie. “Ik ben niet zoān held met technologie en daar heeft hij goed misbruik van gemaakt,” zegt ze met een lach. “Ik weet nog steeds niet hoe ik een foto moet maken op mijn telefoon, maar ik dacht, dat kan ik hem wel geven.”
Ze had Ronald al jaren gekend van hun tijd op hun oude werk, waar ze samen in de klantenservice werkten, en was er van overtuigd dat hij haar schuld snel zou terugbetalen. āHij had altijd een goede reputatie en we hadden jarenlang vrienden kunnen zijn.ā
Nadat ze het geld had overgemaakt, leek alles in orde. āWe spraken af dat hij het binnen een paar maanden zou terugbetalen. Maar de maanden gingen voorbij en Ronald was steeds moeilijker te bereiken,ā herinnert ze zich.
“Hij nam zijn telefoon niet op, en als hij dat wel deed, was hij altijd erg vaag over het terugbetalen. Toen hij wel een keer opnam, zei hij dat hij het allang had overgemaakt en dat ik dat waarschijnlijk niet in de gaten had, omdat ik niet zoveel weet van technologie.”
Olga voelde zich steeds ongemakkelijker. āIk stuurde hem een paar berichten, maar ik kreeg niets terug. Het was alsof ik in de lucht praatte. Op een dag zei hij dat hij druk was en dat hij het binnenkort zou regelen, maar dat voelde niet goed,ā zegt ze.
Ze merkte dat hij vaak online was op sociale media, maar niet op haar berichten reageerde. āIk zie hem nog wel af en toe iets posten over leuke dingen, maar als het om ons gaat, lijkt hij gewoon te verdwijnen.ā
āHet is alsof hij helemaal niet meer geĆÆnteresseerd is in onze vriendschap. Ik kan niet begrijpen hoe iemand zo kan handelen,ā zegt ze teleurgesteld. Ze voelt zich niet alleen verraden, maar ook in de steek gelaten. āIk had nooit gedacht dat een vriend zo met me zou kunnen omgaan. Waarom zou hij me in de steek laten voor een paar euro?ā vraagt ze zich af.
Olga vindt het ook moeilijk om met anderen over deze situatie te praten. āMensen zullen me vast een naĆÆeve oude vrouw vinden omdat ik zo in hem geloofde. Maar dat ben ik helemaal niet! Ik ben gewoon iemand die de mensen om zich heen wil helpen.ā
Ze worstelt met de gedachten dat ze misschien beter had moeten opletten of dat ze niet zo snel had moeten vertrouwen.
Toch denkt Olga ook na over de toekomst. āIk ben nu voorzichtig met wie ik geld leen. De volgende keer dat iemand me om hulp vraagt, zal ik eerst goed nadenken en misschien zelfs op papier zetten wanneer ik het terug wil zien.ā Ze beseft dat ze, hoewel ze misschien niet helemaal thuis is in de digitale wereld, nog steeds haar intuĆÆtie moet volgen.
āAls je zo met elkaar omgaat, is het niet alleen geld dat verloren gaat, maar ook een deel van het vertrouwen in mensen. En dat is veel zwaarder dan de 1.500 euro die ik kwijt ben,ā zegt ze.
Uiteindelijk hoopt Olga dat Ronald zich ooit zal realiseren wat hij heeft gedaan en dat ze weer op een positieve manier verder kan. āIk wil niet dat deze ervaring me verandert. Ik wil blijven geloven in de kracht van vriendschap, ook al is het nu moeilijk.ā