Stel je voor: je hebt je helemaal gegeven om een geweldig vrijgezellenfeest voor je vriendin te organiseren. Je hebt je hard gewerkt, tijd en energie geïnvesteerd en uiteraard ook een behoorlijk bedrag bijgelegd om alles tot in de puntjes geregeld te krijgen.
Het was een fantastisch weekend vol plezier, maar toen Yara (36) na afloop haar telefoon checkte, gebeurde er iets wat ze absoluut niet had verwacht. Ze ontving een Tikkie van maar liefst 500 euro. “Ik schrok me rot,” zegt ze. “Dit is gewoon belachelijk!”
Het was een prachtig weekend, een weekend vol lachen, dansen en feestvieren. Yara was samen met andere vriendinnen het vrijgezellenfeest van hun vriendin aan het voorbereiden.
Van luxe hotelovernachtingen tot een privéchef, een fotoshoot en een hele dag in de wellness, alles was tot in de kleinste details geregeld.
Yara dacht dat het allemaal redelijk betaalbaar zou zijn als ze de kosten eerlijk verdeelden. Iedereen deed mee, iedereen droeg een steentje bij. Wat kon er misgaan?
Toen het feest afgelopen was, keek Yara verwachtingsvol naar haar telefoon. Maar in plaats van een bedankje voor haar inzet, ontving ze een Tikkie van 500 euro. “Ik dacht echt dat ik een grapje zag. 500 euro? Echt waar?” vertelt Yara, nog steeds duidelijk van haar stuk.
“Ik had geen idee dat het zo veel zou kosten. Dit was echt een schok!” Het bedrag was blijkbaar de bijdrage voor het hele weekend, maar Yara vond het ronduit belachelijk dat ze geen enkel signaal had gekregen over zo’n groot bedrag.
Het was niet alleen het bedrag dat haar zo van streek maakte, maar vooral het feit dat niemand haar van tevoren had verteld wat ze kon verwachten.
“Je kunt niet zomaar in de laatste minuut iemand zo’n bedrag in rekening brengen, zeker niet als je niet eens van tevoren hebt aangegeven dat de kosten zo hoog zouden zijn,” zegt Yara. “En dan krijg je zo’n Tikkie zonder waarschuwing. Dat voelt gewoon niet goed.”
Het weekend had volgens Yara niet alleen geweldige momenten gebracht, maar ook heel wat ongemakkelijke verrassingen. Ze had verwacht dat de kosten verdeeld zouden worden, maar zo’n hoog bedrag voelde als een klap in haar gezicht.
“Natuurlijk wil ik bijdragen en ik wil absoluut niet chagrijnig doen over het vrijgezellenfeest, maar dit is gewoon belachelijk,” zegt Yara. “Ik had nooit verwacht dat ik zo’n enorme rekening op mijn bord zou krijgen.”
De Tikkie-cultuur, die in veel groepen vrienden en familie inmiddels gemeengoed is, kan een gemakkelijke manier zijn om snel gezamenlijke kosten te delen. Toch blijkt uit Yara’s ervaring dat de grenzen van wat als redelijk wordt beschouwd niet altijd even duidelijk zijn.
“Het gaat niet om het geld zelf, maar om de manier waarop het gepresenteerd werd. Een Tikkie van 500 euro zonder enige uitleg of overleg is gewoon niet oké.”
Yara geeft toe dat ze een keer in de situatie zat waarin een Tikkie niet van tevoren werd besproken, maar een bedrag van 500 euro was wel heel erg veel.
“Dat is gewoon te veel. Als je van tevoren had gezegd dat de kosten zo hoog zouden zijn, had ik me misschien beter kunnen voorbereiden en was ik niet zo verrast geweest. Maar zo, zonder waarschuwing… het voelt gewoon alsof je voor de gek wordt gehouden.”
De andere bruidsgasten waren er weliswaar van overtuigd dat het allemaal eerlijk verdeeld was, maar Yara begrijpt het niet. “Waarom moet ik ineens zo’n gigantisch bedrag betalen voor een weekendje weg? Ik ben zeker niet de enige die daar aanwezig was, maar waarom krijg ik zo’n grote rekening gepresenteerd?”
Yara heeft inmiddels wel betaald, maar ze zegt dat ze in de toekomst altijd vooraf duidelijkheid zal eisen. “Als dit weer gebeurt, ga ik echt eerst vragen wat de uiteindelijke kosten zijn. Dit was echt een les in niet zomaar dingen aannemen en blind betalen.”
Haar ervaring heeft haar niet alleen geleerd om meer te communiceren over kosten in een groepssetting, maar ook dat Tikkies niet altijd de beste manier zijn om groepsuitgaven te regelen. “Ik snap wel dat Tikkies handig kunnen zijn voor kleine bedragen, maar voor zulke grote bedragen had ik toch liever iets meer transparantie gehad,” zegt Yara.
Yara is nu vastbesloten om in de toekomst nooit meer voor verrassingen te komen staan. “De volgende keer wil ik gewoon weten waar ik aan toe ben, anders ben ik gewoon niet bereid om mee te doen. Dit was echt te veel van het goede.”
Hoewel het uiteindelijk gewoon een misverstand bleek te zijn en Yara het geld overmaakte, heeft haar ervaring haar kijk op groepsuitgaven en Tikkies voorgoed veranderd. Het is duidelijk dat transparantie en communicatie essentieel zijn als het om grotere bedragen gaat.
Tikkies mogen dan wel praktisch zijn, maar ze kunnen ook voor ongemakkelijke situaties zorgen als je niet goed vooraf weet waar je aan begint. Yara hoopt dat andere mensen van haar ervaring kunnen leren en in de toekomst duidelijke afspraken maken voordat ze grote bedragen gaan delen.