Kim, 29 jaar, zit met haar handen in het haar. Over een paar weken vertrekt ze naar Spanje voor een welverdiende vakantie, een weekje ontspanning na maanden van hard werken. Maar wat een zorgeloze tijd had moeten worden, voelt nu als een bron van stress en frustratie. De reden? Haar familie weigert op Max, haar vierjarige labradoodle, te passen.
“Ik ben woest,” zegt Kim met een stem die trilt van emotie. “Ik begrijp echt niet waarom niemand in mijn familie een paar dagen op mijn hond wil letten. Het voelt alsof ze me keihard in de steek laten.”
Max is meer dan zomaar een huisdier voor Kim. Hij is haar maatje, haar steun in moeilijke tijden. “Ik heb geen kinderen, en Max is als een kind voor mij,” legt ze uit terwijl ze met een zucht neerploft op de bank. “Hij is mijn gezelschap als ik thuiskom na een lange dag werken.
Hij brengt me aan het lachen als ik me rot voel. Ik zorg altijd goed voor hem, en ik vraag nooit iets van anderen. Maar nu, één keer, heb ik hulp nodig. En iedereen zegt nee. Dat doet gewoon pijn.”
Kim heeft geprobeerd verschillende familieleden te vragen of ze op Max willen passen. Haar ouders, broer, zus en zelfs een paar neven en nichten kwamen voorbij. Maar niemand wilde de verantwoordelijkheid op zich nemen.
“Mijn moeder zei dat ze geen tijd had omdat ze vaak oppast op de kinderen van mijn zus. Mijn broer zei dat hij geen verstand heeft van honden en bang is dat hij iets fout doet. En mijn zus? Die was het ergst. Ze zei letterlijk: ‘Waarom breng je hem niet gewoon naar een hondenpension?’ Alsof Max zomaar een pakketje is dat je ergens kunt afgeven.”
Het idee van een hondenpension is voor Kim geen optie. “Max is daar doodongelukkig,” zegt ze stellig. “Ik heb het één keer geprobeerd, en toen ik hem ophaalde, was hij helemaal van slag. Hij at niet goed, was schrikachtig, en het duurde weken voordat hij weer zichzelf was. Dat wil ik hem niet nog een keer aandoen. Hij verdient beter dan dat. En dat mijn familie dit niet begrijpt, maakt me zo boos.”
Wat de situatie extra wrang maakt, is dat Kim altijd klaarstaat voor haar familie. “Als mijn zus belt omdat ze geen oppas kan vinden voor haar kinderen, sta ik er meteen.
Als mijn ouders hulp nodig hebben in de tuin, ben ik degene die komt. Ik vraag bijna nooit iets terug. Maar nu ik een keer iets nodig heb, laten ze me gewoon vallen. Het voelt alsof Max en ik niet belangrijk genoeg zijn.”
Kim voelt zich niet alleen teleurgesteld, maar ook buitengesloten. “Wat me nog het meest kwetst, is dat ze wel tijd maken voor anderen.
Mijn zus past regelmatig op de kat van een vriendin. Mijn moeder helpt de buurvrouw met boodschappen. Maar als het om Max gaat, hebben ze ineens allemaal redenen waarom het niet kan. Het voelt alsof we er gewoon niet toe doen.”
De spanningen hebben inmiddels geleid tot flinke ruzies. “Ik heb het echt goed met mijn familie besproken, maar het lijkt alsof ze mijn kant niet willen zien. Mijn vader zei zelfs: ‘Je hebt er zelf voor gekozen om een hond te nemen.’
Dat maakte me zo boos. Natuurlijk heb ik voor Max gekozen, en ik draag die verantwoordelijkheid met liefde. Maar af en toe heb ik ook hulp nodig. Is dat te veel gevraagd?”
In haar zoektocht naar een oplossing heeft Kim inmiddels een buurvrouw benaderd. “Gelukkig is mijn buurvrouw een schat van een mens,” zegt ze met een klein glimlachje. “Ze vindt Max geweldig en heeft aangeboden om hem te verzorgen terwijl ik weg ben.
Dat geeft me een beetje rust, maar eerlijk gezegd had ik dit liever anders gezien. Het voelt alsof ik nu een vreemde moet vertrouwen omdat mijn eigen familie het laat afweten. Dat had niet zo hoeven zijn.”
Hoewel Kim blij is met de hulp van haar buurvrouw, blijft de situatie haar bezighouden. “Ik kijk nu anders naar mijn familie. Het voelt alsof de balans zoek is.
Ik weet dat ik niet eeuwig boos kan blijven, maar dit heeft wel iets kapotgemaakt. Als zij hulp nodig hebben, zal ik er zijn, maar het voelt niet meer vanzelfsprekend. Het heeft me laten zien dat je niet altijd op anderen kunt rekenen, zelfs niet op degenen die dichtbij staan.”
Toch probeert Kim de situatie los te laten. “Ik wil deze vakantie niet laten verpesten door alle stress. Ik heb maanden naar deze reis uitgekeken, en ik ga ervan genieten. Max is in goede handen, en dat is het belangrijkste. Maar eerlijk? Dit laat wel een bittere nasmaak achter. Mijn familie heeft me echt teleurgesteld, en dat is moeilijk om te vergeten.”
Kim sluit af met een duidelijke boodschap. “Als je echt om iemand geeft, help je elkaar. Het maakt niet uit of het om een hond, een kind, of iets anders gaat. Max is mijn gezin, en ik zal altijd voor hem kiezen. Of mijn familie dat nu begrijpt of niet.”