Het voelt alsof je steeds tegen een muur aanloopt. Je stuurt sollicitatie na sollicitatie en krijgt eindelijk een uitnodiging voor een gesprek. Maar zodra je met je hoofddoek binnenstapt, merk je dat de sfeer omslaat. Aisha, 28 jaar, kent dit gevoel maar al te goed. Ze heeft een diploma op zak, is gemotiveerd en ambitieus, maar telkens weer merkt ze dat haar hoofddoek een obstakel vormt op de arbeidsmarkt.
“Elke keer als ik een sollicitatie verstuur, hoop ik dat het deze keer anders zal zijn,” vertelt Aisha. “Maar zodra ik binnenkom en ze zien dat ik een hoofddoek draag, zie ik de verandering in hun ogen. De interesse lijkt ineens weg.”
Voor Aisha voelt het alsof haar hoofddoek haar hele identiteit wordt in de ogen van potentiële werkgevers. “Het is frustrerend. Ik wil beoordeeld worden op mijn vaardigheden, op wat ik heb geleerd en wat ik kan bijdragen. Maar vaak lijkt het alsof mijn hoofddoek dat allemaal overschaduwt.”
In Nederland wordt vaak gezegd dat iedereen gelijke kansen krijgt, maar voor vrouwen zoals Aisha voelt dat anders. “Mensen zeggen dat religie er niet toe zou moeten doen, dat we in een land leven waar iedereen gelijk is. Maar eerlijk gezegd, zo voelt het niet als je een hoofddoek draagt.”
Er zijn werkgevers die openlijk aangeven dat ze geen mensen met een hoofddoek willen aannemen. “Sommige bedrijven zijn daar heel duidelijk in,” zegt Aisha. “Ze zeggen het recht in je gezicht: ‘We zoeken iemand die beter bij onze uitstraling past.’ Anderen zijn subtieler, maar het resultaat is hetzelfde. Je krijgt de baan gewoon niet.”
Aisha is trots op haar identiteit en geloof, maar dat botst vaak met de verwachtingen in de maatschappij. “Ik vraag me soms af waarom mijn hoofddoek een probleem moet zijn. Het zegt niks over hoe ik werk of wat ik kan.
Het is gewoon een deel van wie ik ben.” De pijn van steeds weer afgewezen worden om iets wat voor haar zo belangrijk is, gaat diep. “Elke afwijzing voelt als een klap. Niet omdat ik de baan niet krijg, maar omdat het voelt alsof ik niet welkom ben om wie ik ben.”
Haar vaardigheden, diploma’s en werkervaring lijken minder belangrijk zodra haar hoofddoek zichtbaar is. “Ik heb hard gewerkt om te komen waar ik nu ben,” legt ze uit. “Maar als ik voor een gesprek verschijn, lijkt het alsof al die inspanningen onzichtbaar worden zodra ze mijn hoofddoek zien. Dat doet pijn. Het voelt oneerlijk, want ik weet dat ik iets te bieden heb.”
Toch blijft Aisha sterk in haar overtuiging. “Ik weiger mijn hoofddoek af te doen om een baan te krijgen. Het is niet alleen een religieus symbool voor mij, het is ook een deel van mijn identiteit. Het vertegenwoordigt wie ik ben en waar ik voor sta.”
Maar de voortdurende afwijzing is moeilijk. “Het is lastig om er telkens weer mee om te gaan. Elke keer dat ik word afgewezen, vraag ik me af of het zonder mijn hoofddoek anders zou zijn. Dat is het pijnlijkste: te weten dat iets wat voor mij zo belangrijk is, voor anderen een reden is om me af te wijzen.”
Onderzoeken laten zien dat discriminatie op basis van religie, en met name het dragen van een hoofddoek, nog steeds wijdverspreid is op de arbeidsmarkt.
“Het is bijna alsof werkgevers een bepaald beeld hebben van hoe hun personeel eruit moet zien, en een hoofddoek past daar vaak niet in,” merkt Aisha op. “Het is frustrerend, want het zorgt voor oneerlijke kansen.”
Ondanks de obstakels blijft Aisha vasthouden aan haar geloof in een betere toekomst. “Ik weet dat er werkgevers zijn die wel openstaan voor diversiteit. Ik blijf zoeken naar die plek waar mijn kwaliteiten gewaardeerd worden en waar ik gewoon mezelf kan zijn.”
Ze zoekt nu gericht naar bedrijven die actief bezig zijn met inclusie en diversiteit. “Ik probeer positief te blijven. Er zijn bedrijven die echt hun best doen om een afspiegeling van de samenleving te zijn, en daar wil ik deel van uitmaken.”
Toch is het probleem hardnekkig. “Discriminatie op de arbeidsmarkt verdwijnt niet zomaar. We moeten blijven praten over hoe groot de impact hiervan is en blijven strijden voor gelijke kansen.”
Aisha hoopt dat door haar verhaal te delen, meer mensen zullen begrijpen wat de gevolgen kunnen zijn van ogenschijnlijk kleine vooroordelen. “Een hoofddoek lijkt misschien iets kleins voor anderen, maar voor mij is het groot. Het mag geen reden zijn om iemand te discrimineren. Iedereen verdient gelijke kansen, ongeacht wat ze dragen.”
Haar boodschap aan andere vrouwen in een soortgelijke situatie is duidelijk: “Blijf sterk, laat je niet ontmoedigen. Wij hebben net zoveel te bieden als ieder ander, en we verdienen de kans om dat te laten zien.”
Aisha blijft hoopvol en vastberaden. “Ik weet dat ik ooit de juiste baan zal vinden, bij een werkgever die me waardeert om wie ik ben en wat ik kan. Tot die tijd blijf ik doorgaan. Want opgeven is geen optie.”