Gelijkheid in welvaart
Niet alleen in Nederland, maar ook wereldwijd zijn er landen die verbeteringen in voedselkwaliteit en gezondheidszorg hebben gezien. Waarom zijn Nederlanders dan specifiek zo lang geworden? Een belangrijke factor is de gelijke verdeling van welvaart in Nederland. In landen zoals de Verenigde Staten, waar de ongelijkheid groter is, blijven mensen gemiddeld korter. In een samenleving met veel armoede hebben mensen minder toegang tot gezond voedsel, wat hun groei belemmert.
Wanneer welvaart gelijker wordt verdeeld, profiteren meer mensen van gezond voedsel. Dit leidt tot een toename in gemiddelde lengte, omdat zowel rijke als armere kinderen toegang hebben tot de benodigde voedingsstoffen voor optimale groei.
De cruciale rol van melk
Een specifiek voedingsproduct dat een grote invloed heeft gehad, is melk. Melk bevat veel eiwitten, die essentieel zijn voor groei. Veel Europeanen, waaronder Nederlanders, hebben een genetische aanpassing die hen in staat stelt melk te verteren gedurende hun hele leven. Dit is niet vanzelfsprekend, aangezien de meeste mensen wereldwijd alleen als baby melk kunnen verteren. Bij volwassenen leidt melkconsumptie vaak tot maag- en darmproblemen vanwege lactose-intolerantie.
Genetische aanpassing
De genetische aanpassing bij Europeanen om lactose te kunnen verteren, heeft ervoor gezorgd dat ze langdurig een extra bron van eiwitten in hun dieet hebben. Deze eiwitten dragen significant bij aan de groei, wat resulteert in langere mensen. Dit fenomeen is niet exclusief voor Europeanen. Andere bevolkingsgroepen met dezelfde genetische aanpassing, zoals de Masai in Kenia, zijn ook langer dan hun landgenoten die geen melk kunnen verteren.
Een samenspel van factoren
De indrukwekkende lengte van Nederlanders is het resultaat van een complex samenspel van factoren, waaronder verbeterde voedselkwaliteit, gezondheidszorg, gelijkere welvaartsverdeling en genetische aanpassingen die melkconsumptie mogelijk maken. Deze unieke combinatie heeft ertoe geleid dat Nederlanders vandaag de dag het langste volk ter wereld zijn.
Bron: AD