Met de zomer officieel begonnen, zien we de eerste warme dagen al verschijnen. Klimaatverandering zorgt ervoor dat dit soort warme dagen steeds vaker zullen voorkomen in Europa. Volgens een recent rapport van het architecten- en ingenieursadviesbureau Sweco zijn Europese steden niet voldoende voorbereid op deze hitte. Steden zoals Rotterdam en Amsterdam moeten dringend meer maatregelen nemen om de hitte buiten de deur te houden.
Europa is het snelst opwarmende continent, zoals een recent rapport benadrukte. Het jaar 2023 was een van de warmste jaren ooit in Europa, gekenmerkt door meerdere hittegolven en extreem warme dagen. Dit is een serieuze bedreiging voor de volksgezondheid, vooral voor kwetsbare groepen zoals ouderen. In de zomer van 2022 stierven 61.000 Europeanen door een extreme hittegolf. Bovendien heeft hitte een negatieve invloed op de arbeidsproductiviteit, omdat mensen slechter slapen en daardoor minder goed kunnen werken.
Ondanks deze dreigende situatie doen Europese steden nog niet genoeg om hun omgeving te koelen. Vooral in Noord-Europa zijn steden vaak nog ingericht op koude winters, wat betekent dat de infrastructuur niet is voorbereid op hete zomers. Volgens hitte-expert Lucas Nieuweboer van Sweco zijn woningen in deze steden goed geïsoleerd om warmte binnen te houden. Hoewel deze isolatie ook helpt om hitte buiten te houden, kan het tijdens een hittegolf juist bijdragen aan een ongezond binnenklimaat.
Een ander probleem is de mate van verstening in veel steden. Grote hoeveelheden asfalt en beton houden warmte vast en geven deze weer af, waardoor de temperatuur in stedelijke gebieden aanzienlijk hoger kan zijn dan in buitengebieden. Dit fenomeen, bekend als het stedelijk hitte-eiland effect, zorgt ervoor dat steden soms wel acht tot tien graden warmer zijn dan de omliggende landelijke gebieden.
De beste manier om steden te koelen, is door meer groen te plaatsen. Bomen en struiken bieden schaduw en zorgen ervoor dat water kan verdampen, wat de omgeving koeler maakt. Straatbomen kunnen de gevoelstemperatuur op een weg met wel twaalf graden verlagen in vergelijking met een weg zonder groen.
Hoewel er in Nederland steeds meer aandacht komt voor koelende maatregelen, zijn steden nog niet volledig voorbereid op de toenemende hitte. Hitteplannen, waarin maatregelen en adviezen worden samengebracht om hittegerelateerde gezondheidsproblemen te voorkomen, zijn een stap in de goede richting. Echter, de implementatie van ruimtelijke ingrepen is complex en tijdrovend. Het kan wel veertig jaar duren voordat een wijk opnieuw kan worden ingericht.
Er zijn ook grote verschillen tussen steden in hoe goed ze zijn voorbereid op hitte. Den Haag is bijvoorbeeld een zeer versteende stad, terwijl Arnhem veel stadsparken heeft en een groene strook door de stad laat lopen. Het rapport van Sweco stelt dat er nog te veel Europese steden zijn zonder een adequate hitte-aanpak. Bovendien richten bestaande plannen zich niet altijd op de meest kwetsbare groepen, en worden de ingevoerde maatregelen niet altijd goed geëvalueerd, waardoor de effectiviteit onduidelijk blijft.
Het is cruciaal dat overheden en beleidsmakers het probleem van stedelijke hitte serieus nemen en integreren in de bredere groene transitie van stedelijke gebieden. Wetenschappelijk onderbouwde koelmethodes moeten worden ingezet om de leefbaarheid en gezondheid van stadsbewoners te waarborgen in een steeds warmer wordende wereld.