Boodschappen doen is een vast onderdeel van ons dagelijks leven, maar de manier waarop mensen hun eten kopen en hoeveel ze eraan uitgeven, verschilt sterk per huishouden.
Voor Guido (66) en zijn vrouw Trees (66) uit Sint-Andries, Belgiƫ, ligt het budget voor eten beduidend hoger dan bij de meeste mensen. Het stel geeft maar liefst 562 euro per week uit aan voeding, maar volgens hen is dat geen verspilling, omdat ze volledig focussen op kwaliteit en duurzaamheid.
Guido, die werkzaam is als duurzaamheidscoach in de horeca en ambassadeur van het project Food Winners, vertelt dat hun wekelijkse boodschappen voornamelijk bestaan uit biologische, seizoensgebonden producten die ze kopen bij lokale leveranciers. Het doel van Food Winners is om mensen bewust te maken van voedselverspilling, iets wat Guido en Trees zelf tot een minimum proberen te beperken.
“Veel mensen schrikken als ze horen hoeveel wij per week uitgeven aan eten,” zegt Guido. “Ze denken dat het extreem veel is. Maar ik kan je verzekeren dat er bij ons niets in de prullenbak verdwijnt.” Volgens hem gooien mensen gemiddeld een derde van hun aankopen weg, iets wat hij en Trees ten koste van alles willen vermijden.
Een belangrijk aspect van hun voedingspatroon is dat ze bijna nooit naar de supermarkt gaan voor hun wekelijkse boodschappen. Guido legt uit dat ze slechts onderhoudsproducten in de supermarkt kopen, zoals schoonmaakmiddelen.
Voor hun dagelijkse voeding maken ze elke week een tocht langs verschillende gespecialiseerde winkels. “Groenten kopen we bij een bio-boer, omdat die verser zijn dan in de supermarkt. Daar liggen ze vaak al dagenlang opgeslagen,” aldus Guido.
Ook voor brood, vis en vlees doen ze geen concessies; brood halen ze bij een lokale bakker, vis bij een visboer, en vlees bij een slager. Het koppel gelooft dat de kwaliteit van deze producten veel hoger ligt dan die van supermarktvoedsel.
Guido en Trees hechten enorm veel waarde aan de kwaliteit van hun eten. “Ons huis komt geen rommel binnen,” zegt Guido. “Zelfs geen conservenblikken. Alles wat wij kopen is vers, zonder uitzondering.” Daarnaast volgt Guido een cursus wildplukken, waarbij hij leert hoe hij planten uit de natuur kan gebruiken in hun maaltijden.
Hij verzamelt bijvoorbeeld vlierbloesem om siroop van te maken, en andere wilde planten zoals kamille, geraniums, rimpelrozen en lindebloesems verwerkt hij in thee of als smaakmakers in verschillende gerechten.
In hun tuin hebben Guido en Trees ongeveer twintig verschillende soorten kruiden, waaronder oregano, salie en rozemarijn, die ze dagelijks gebruiken in hun kookkunsten. Dit toont nogmaals hun toewijding aan om puur en natuurlijk te eten. De drijvende kracht achter de keuken in hun huishouden is echter Trees, die verantwoordelijk is voor het koken en het beheer van hun koelkast.
Trees is net als Guido gefocust op duurzaamheid en heeft enkele slimme methoden ontwikkeld om ervoor te zorgen dat hun eten zo lang mogelijk vers blijft.
Zo verpakken ze hun vlees en vis in speciale materialen, waardoor deze langer goed blijven. Ze hebben zelfs een vacuĆ¼mmachine aangeschaft om ingrediĆ«nten luchtdicht te verpakken, waardoor de houdbaarheid aanzienlijk wordt verlengd.
Restjes zijn bij het koppel zeldzaam. Als er toch iets overblijft, verwerkt Trees deze vaak in een gemengde salade of in een van haar stoofpotjes. Daarnaast zorgt ze ervoor dat er elke dag soep op tafel staat, waarin ze eventueel overgebleven groenten gebruikt die bijna over de houdbaarheidsdatum zijn. Dankzij dit strakke koelkastbeleid gooien Guido en Trees zelden voedsel weg.
Ze hebben zelfs een composteersysteem opgezet. Onder de spoelbak staat een klein compostbakje voor keukenafval, en buiten hebben ze twee grotere compostvaten.
De compost die ze hiermee maken, gebruiken ze vervolgens weer voor hun kruiden- en plantentuin. Door hun zorgvuldig beheer hebben ze het gebruik van koelkasten kunnen terugschroeven: vroeger hadden ze er twee, maar tegenwoordig gebruiken ze er nog maar Ć©Ć©n.
In het weekend gunnen Guido en Trees zichzelf echter wat luxe. Ze eten graag buiten de deur en besteden hier een aanzienlijk bedrag aan.
“Op zaterdag lunchen we buitenshuis voor ongeveer 150 euro, en op zondag geven we zelfs 200 euro uit,” vertelt Guido. Deze bedragen voegen zich bij hun wekelijkse uitgaven voor boodschappen, maar voor het stel draait het allemaal om kwaliteit en genieten van goed eten.
Het verhaal van Guido en Trees is een inspiratie voor mensen die willen leven volgens de principes van duurzaamheid en kwaliteit.
Hoewel hun wekelijkse uitgaven voor eten hoger liggen dan gemiddeld, laten ze zien dat bewust eten niet alleen beter kan zijn voor het milieu, maar ook voor de portemonnee als je verspilling weet te vermijden. Voor hen draait alles om het maken van weloverwogen keuzes: vers, lokaal, en biologisch.