Het staat in bijna elk huishouden: een fles bleekmiddel. Voor velen is het dé oplossing om alles weer schoon en fris te krijgen. De badkamer, de keuken, zelfs het toilet: met een scheutje bleek ziet alles er in een handomdraai brandschoon uit. Maar wat niemand je vertelt, is dat dit veelgebruikte schoonmaakmiddel behoorlijk schadelijk kan zijn voor de gezondheid.
“Ik gebruikte het vroeger overal voor,” vertelt Monique (42). “Mijn moeder deed het, mijn oma deed het, dus ik dacht dat het normaal was. Je gooit wat bleek in het water, een doekje erbij en klaar. Maar op een gegeven moment kreeg ik altijd een branderig gevoel in mijn ogen en een prikkelende keel.
Ik dacht eerst dat het aan mezelf lag, misschien was ik wel verkouden. Totdat ik hoorde dat bleekmiddel dat soort klachten juist veroorzaakt.”
Monique is niet de enige die dit ervaart. Veel mensen gebruiken bleek zonder zich bewust te zijn van de mogelijke gevaren. Het spul ruikt scherp, prikt in je neus en kan bij verkeerd gebruik zelfs ademhalingsproblemen veroorzaken.
Toch is het voor velen een vast onderdeel van hun schoonmaakroutine. “Ik dacht: als het zo vaak in de winkels wordt verkocht, zal het wel goed zijn. Maar dat blijkt dus niet altijd het geval.”
De grootste zorg is dat bleekmiddel in combinatie met andere schoonmaakproducten gevaarlijke dampen kan produceren. Martin (48) vertelt hoe hij dit zelf heeft ervaren.
“Ik had ooit azijn en bleek samen gebruikt in de badkamer. Niet veel, maar ik wilde gewoon het hardnekkige vuil wegkrijgen. Binnen een paar seconden stond ik te hoesten alsof ik een pak rook had ingeademd.
Ik kreeg meteen hoofdpijn en kon de hele dag nauwelijks normaal ademhalen. Toen ik later opzocht wat er gebeurde, schrok ik echt. Het mengsel kan giftig gas veroorzaken. Dat had ik dus gewoon ingeademd.”
Het probleem is dat veel mensen niet stilstaan bij de samenstelling van schoonmaakmiddelen en hoe ze reageren op elkaar. Bleekmiddel op zichzelf bevat al stoffen die bij inademing of contact met de huid irritatie kunnen veroorzaken.
Bij kleine hoeveelheden merk je het misschien niet direct, maar na verloop van tijd kan het wel degelijk effect hebben op de luchtwegen. Vooral kinderen en huisdieren lopen risico, omdat hun lichamen gevoeliger zijn voor chemische stoffen.
“Mijn dochter had steeds last van eczeem op haar handen,” zegt Lisanne (36). “We konden maar niet achterhalen waar het vandaan kwam. Tot een kinderarts vroeg welke schoonmaakmiddelen we in huis gebruikten.
Toen viel het kwartje. Ik dweilde vaak met een scheut bleek, en mijn dochter speelde regelmatig op de grond. Sinds we daarmee zijn gestopt, heeft ze ineens veel minder last van haar huid. Dat is echt een eyeopener geweest.”
Het gebruik van bleekmiddel is vaak een kwestie van gewoonte. Generaties lang wordt het doorgegeven als hét schoonmaakmiddel voor een hygiënisch huis. Toch zijn er genoeg alternatieven die minder schadelijk zijn.
Natuurlijke producten zoals soda, azijn en groene zeep kunnen net zo effectief zijn, zonder dat je jezelf blootstelt aan schadelijke dampen. Maar veel mensen weten dat simpelweg niet.
“Als ik terugkijk, snap ik niet waarom ik het zo lang heb gebruikt,” zegt Martin. “Je denkt dat schoonmaakmiddelen veilig zijn omdat ze overal verkocht worden, maar dat is gewoon niet waar.
Er wordt veel te weinig verteld over de risico’s van bleek en hoe je het veilig moet gebruiken.”
Toch zijn er nog altijd mensen die zweren bij het middel. Het wordt geassocieerd met “echte” reinheid, vooral vanwege de sterke geur.
Monique snapt dat wel: “Het ruikt gewoon schoon. En soms lijkt het alsof iets pas écht gereinigd is als je die geur ruikt. Maar dat is vooral een illusie. Schoon betekent niet automatisch gezond.”
De discussie rondom bleekmiddel wordt zelden gevoerd, terwijl de risico’s er wel degelijk zijn. Gezondheidsklachten zoals irritaties aan de luchtwegen, hoofdpijn en huidproblemen worden vaak niet gekoppeld aan dit alledaagse product.
Het wordt tijd dat hier meer bewustzijn over komt, zodat mensen weten wat ze in huis halen en welke effecten het kan hebben.
Lisanne is nu een stuk voorzichtiger. “We gebruiken het echt alleen nog als het niet anders kan. Maar het is niet meer mijn standaardoplossing.
Ik wil gewoon niet dat mijn gezin onnodig last heeft van iets wat makkelijk te vermijden is. Daarvoor is hun gezondheid te belangrijk.”
Bleekmiddel blijft voor velen een handig hulpmiddel, maar de vraag is of het de gezondheidsrisico’s waard is. Een schoon huis is fijn, maar een gezond huis is nog veel belangrijker.