Saskia (32) heeft een duidelijke mening: “Wij zijn zwanger” zou verboden moeten worden. Het fenomeen waarbij stellen gezamenlijk aankondigen dat ze zwanger zijn, doet haar ogen rollen. Je kent ze wel, die koppels die samen aankondigen: “We zijn nu 24 weken zwanger,” terwijl de aanstaande moeder trots straalt en haar partner liefkozend in de hand knijpt. Hij knikt instemmend, alsof hij evenveel bijdraagt aan de zwangerschap. Voor Saskia is dit een bron van irritatie.
Saskia is van mening dat de vrouw degene is die het zware werk doet tijdens de zwangerschap. Zij draagt de baby, ervaart de lichamelijke veranderingen, en doorstaat de fysieke en emotionele rollercoaster die bij een zwangerschap hoort. Het is haar lichaam dat zich aanpast en dat de uitdagingen van de zwangerschap ondergaat. Hoe durft iemand dan te zeggen “wij” alsof het een gezamenlijke prestatie is?
Voor Saskia raakt dit aan haar feministische overtuigingen. Het idee dat een man zich op dezelfde manier zwanger kan voelen, is voor haar onacceptabel. Hoewel ze begrijpt dat een partner betrokken wil zijn en ondersteuning biedt, vindt ze dat de uitspraak “wij zijn zwanger” afdoet aan de unieke ervaring van de vrouw. Volgens haar moeten mannen erkennen dat, hoe liefdevol en ondersteunend ze ook zijn, de zwangerschap iets is wat de vrouw doormaakt, en niet iets wat ze samen delen op hetzelfde niveau.
Deze trend van samen zwanger zijn voelt voor Saskia als een miskenning van de realiteit van zwangerschap. Ze vindt dat het de ervaring van de vrouw als de primaire drager van het kind ondermijnt en dat het belangrijk is om die rol volledig te erkennen. In haar ogen is het essentieel om de prestatie en het doorzettingsvermogen van de zwangere vrouw te waarderen, zonder die te verwateren met uitspraken die suggereren dat het een gedeelde fysieke ervaring is.
Saskia gelooft dat er genoeg manieren zijn voor partners om betrokken te zijn en steun te bieden, zonder te claimen dat ze samen zwanger zijn. In plaats van te zeggen “wij zijn zwanger”, pleit ze voor uitspraken als “mijn partner is zwanger” of “wij verwachten een kind”, die respect tonen voor de unieke ervaring van de vrouw. Volgens Saskia verdient elke zwangere vrouw die erkenning.