Verkeersregels kunnen soms behoorlijk verwarrend zijn. Zeker als er meerdere bijzondere voertuigen in het spel zijn. Neem nou deze situatie: een militaire colonne, een politieauto en een motorrijder komen tegelijk aan bij een kruispunt. Wie mag dan als eerste doorrijden? Veel mensen zouden hier de mist in gaan. Dit is typisch zo’n instinker die je ook in het theorie-examen tegen kunt komen. Tijd om het tot op de bodem uit te zoeken.
Wat zien we in deze verkeerssituatie?
Laten we eerst goed kijken naar de afbeelding.
-
Van links komt een militaire colonne aan, bestaande uit meerdere militaire voertuigen.
-
Van boven komt een politieauto aan.
-
Van onder rijdt een motorrijder richting het kruispunt.
-
Van rechts is een ander deel van de militaire colonne te zien, met één voertuig dat al het kruispunt nadert.
Het gaat hier om een kruispunt zonder verkeerslichten, maar met haaientanden. Dat betekent dat het verkeer dat haaientanden nadert, in principe voorrang moet verlenen.
Toch is het niet zo simpel. Want er spelen een paar speciale verkeersregels mee, die niet iedereen paraat heeft.
Wat zijn de verkeersregels rondom een militaire colonne?
Een militaire colonne is een groep militaire voertuigen die als een eenheid wordt gezien in het verkeer. Als de eerste wagen van de colonne een kruispunt oversteekt, dan hebben de volgende voertuigen van die colonne voorrang – zelfs als andere weggebruikers normaal gesproken voorrang zouden hebben.
Dit geldt ook als er haaientanden liggen. Die gelden namelijk alleen voor de eerste wagen van de colonne. Daarna mag de colonne in z’n geheel doorrijden, zolang die niet wordt doorsneden.
Wordt de colonne wél onderbroken door ander verkeer? Dan is het geen colonne meer en moeten de voertuigen zich gewoon aan de normale voorrangsregels houden.
En hoe zit het met de politieauto?
De politieauto op deze afbeelding is herkenbaar aan het blauw-rode daklicht, maar: de lampen zijn uit. Dat is belangrijk, want een politievoertuig met zwaailicht en sirene mag afwijken van de normale verkeersregels.
Maar zolang het zwaailicht niet aanstaat, gelden de gewone regels ook voor de politie. In dit geval rijdt de politie dus als een gewone deelnemer mee in het verkeer.
Dat betekent dat deze auto – ondanks zijn opvallende uiterlijk – zich aan de haaientanden moet houden.
Wat zijn de voorrangsregels voor de motorrijder?
De motorrijder rijdt recht over het kruispunt. Hij komt van onder en nadert het kruispunt zonder haaientanden.
Hij heeft dus in principe voorrang op verkeer dat wél haaientanden nadert, zoals de politieauto van boven en het militaire voertuig van rechts.
Maar hoe zit het dan met die militaire colonne van links?
Waar zit de instinker in dit verkeersraadsel?
Op het eerste gezicht zou je denken: “De motorrijder heeft geen haaientanden, dus hij mag als eerste. Daarna komt de politie, en dan de militaire voertuigen.” Maar dat is dus niet helemaal juist.
De echte instinker zit ‘m in het begrip “militaire colonne” en het feit dat de voertuigen van de colonne als één geheel gezien worden.
Als het eerste militaire voertuig al door het kruispunt is gegaan, mogen de volgende voertuigen volgen – zelfs als ze haaientanden tegenkomen.
Ze mogen dus letterlijk “doorrijden” en krijgen voorrang op ander verkeer.
En daar zit ‘m de crux in deze situatie: de colonne is nog aan het oversteken, en je mag ‘m niet onderbreken. Dus ook al lijken de haaientanden iets anders te zeggen, de verkeersregels geven voorrang aan de colonne zolang die niet onderbroken is.
Hoe pak je deze situatie in de juiste volgorde aan?
Om deze verkeerssituatie correct te beoordelen, moet je de voertuigen dus op basis van hun status beoordelen, en niet alleen op basis van de haaientanden. Er zijn drie hoofdpunten die je moet onthouden:
-
De militaire colonne heeft voorrang op het hele kruispunt zolang die bezig is met oversteken.
-
De politieauto heeft géén zwaailicht aan en moet zich dus houden aan de haaientanden.
-
De motorrijder heeft geen haaientanden, maar moet wachten op de militaire colonne.
Dit is de juiste volgorde
Nu je weet wat de regels zijn, is dit de correcte volgorde waarin het verkeer mag rijden:
-
De militaire colonne gaat als eerste, want die is al bezig met oversteken.
-
De motorrijder mag daarna als tweede, want hij rijdt rechtdoor en komt vanaf een weg zonder haaientanden.
-
De politieauto is als laatste aan de beurt, omdat hij haaientanden nadert en geen voorrangsstatus heeft zonder zwaailicht.
Waarom is dit een klassieke instinker?
Veel mensen vergeten dat een militaire colonne als één geheel wordt gezien. Ze kijken alleen naar de haaientanden of laten zich afleiden door de politieauto.
Maar in dit soort situaties moet je net even verder denken en weten wat de uitzonderingen zijn.
Daarom is dit een perfecte opgave voor een theorie-examen of een blogpost als deze. Je trapt er makkelijk in – tenzij je de regels écht goed kent.
Wil je meer van dit soort verkeersraadsels?
Blijf dan deze pagina volgen voor meer verkeerssituaties, instinkers en slimme tips om te slagen voor je theorie of gewoon je verkeerskennis op te frissen.
Of je nou een ervaren chauffeur bent of net begonnen bent met lessen: dit soort situaties kunnen iedereen overkomen. En dan is het fijn als je precies weet hoe het zit.
Laat in de reacties weten: had jij ‘m goed?