De afbeelding, oorspronkelijk uit 1892, is een fascinerende illustratie van hoe ons brein werkt. Amerikaanse psycholoog Joseph Jastrow ontdekte destijds dat ons brein niet alleen afhankelijk is van onze ogen om te ‘zien’, maar dat het ook een cruciale rol speelt in de interpretatie van visuele informatie.
Wat interessant is aan deze tekening (en soortgelijke) is dat je de ene betekenis kunt waarnemen, danwel de andere, maar nooit beide tegelijkertijd. Het vermogen om snel te schakelen tussen het zien van een eend en een konijn onthult veel over je brein en je creativiteit.
Uit onderzoek blijkt namelijk dat hoe sneller je kunt schakelen tussen het zien van de twee figuren, hoe creatiever je bent. Creatieve mensen realiseren zich vaak snel dat er meerdere manieren zijn om naar een situatie te kijken. Dit stelt hen in staat om innovatieve oplossingen te bedenken voor uitdagingen en problemen.
Conclusie
Dus, welk dier je als eerste ziet, is misschien niet zo belangrijk als het vermogen om beide te herkennen en snel tussen hen te kunnen schakelen. Dit is een interessant inzicht in de complexiteit van ons brein en hoe het onze perceptie van de wereld vormgeeft.
Bron: Libelle