Stijgende huurprijzen in Nederland
Naast de hoge woonlasten zijn de huurprijzen in Nederland sinds 2015 met 18,5 procent gestegen. Dit percentage ligt boven het Europese gemiddelde van 13,3 procent. Desondanks zijn de prijsstijgingen in sommige Oost-Europese landen nog extremer. In Sloveniƫ, Hongarije en Polen zijn de huurprijzen sinds 2015 met meer dan 50 procent gestegen, en in Litouwen zelfs met 68 procent. Griekenland is het enige land waar de huurprijzen zijn gedaald, met een daling van 2 procent sinds 2015.
Jongeren en wonen in Nederland
Opvallend is dat Nederlandse jongeren relatief vroeg het ouderlijk huis verlaten. Slechts 17 procent van de 25- tot 30-jarigen woont nog bij hun ouders, een veel lager percentage dan in de meeste andere EU-landen. In zuidelijke landen zoals Spanje, Italiƫ en Griekenland woont meer dan 60 procent van de jongeren nog thuis. Kroatiƫ spant de kroon met vier op de vijf jongeren die bij hun ouders wonen.
In tegenstelling daarmee zijn jongeren in de noordelijke landen Zweden, Denemarken en Finland veel eerder zelfstandig. In Denemarken woont minder dan 5 procent van de jongeren nog bij hun ouders tegen de tijd dat ze 25 jaar oud zijn.
Wat betekent dit voor jou?
De hoge woonlasten in Nederland benadrukken de noodzaak van een goed financieel plan. Houd rekening met de stijgende huurprijzen en de mogelijke impact op je budget. Ben jij op zoek naar manieren om te besparen op je woonlasten of overweeg je een verhuizing naar een ander EU-land? Blijf onze blog volgen voor de nieuwste tips en inzichten.
Bron: Nu.nl