Anna (26) zit met een lastige kwestie. Samen met haar vriend woont ze in een mooi appartement in Utrecht, maar er is één probleem dat steeds vaker in haar hoofd blijft hangen: ze betalen allebei precies evenveel huur, terwijl haar vriend twee keer zoveel verdient als zij.
“Ik weet niet of ik me aanstel, maar het voelt gewoon niet helemaal eerlijk,” zegt ze. “Ik werk fulltime, maar hij verdient in een maand wat ik in twee maanden verdien.
Toch betalen we elk de helft van de huur en vaste lasten. Soms vraag ik me af of dat wel klopt.”
Anna werkt als communicatiemedewerker bij een middelgroot bedrijf.
Haar salaris is oké, maar na het betalen van haar huur, verzekeringen, boodschappen en andere vaste lasten blijft er niet veel over. Haar vriend werkt als softwareontwikkelaar en verdient aanzienlijk meer.
“Hij kan makkelijk sparen, leuke dingen doen, uit eten gaan zonder na te denken,” vertelt ze. “Ik daarentegen moet echt opletten. Als ik een keer een weekendje weg wil, moet ik dat maanden van tevoren plannen. Hij niet.”
Financiële ongelijkheid in een relatie
Toen Anna en haar vriend gingen samenwonen, leek het logisch om de kosten eerlijk te verdelen. Allebei de helft van de huur, gas, water, licht en boodschappen.
“In het begin stond ik er niet echt bij stil,” geeft Anna toe. “Ik was vooral blij dat we eindelijk een leuk appartement hadden gevonden in deze overspannen huurmarkt.”
Maar na een tijdje begon het te wringen. “Hij bestelt zonder nadenken sushi voor vijftig euro, terwijl ik eerst check of ik het die maand wel kan missen.
Hij boekt zomaar een last-minute vakantie en ik moet kijken of ik het financieel wel red.”
Wat haar misschien nog wel het meest steekt, is hoe verschillend ze naar geld kijken. “Hij zegt altijd: ‘Je moet je niet zo druk maken om geld. Het komt altijd wel goed.’ Maar ja, als je salaris elke maand ruim het dubbele is, dan is dat makkelijk gezegd.”
Moet hij meer bijdragen?
Anna heeft de kwestie een paar keer voorzichtig aangekaart, maar haar vriend lijkt het probleem niet echt te zien. “Hij zegt: ‘We wonen hier samen, dus we betalen samen.
Dat is eerlijk, toch?’ En ja, in theorie wel. Maar als je kijkt naar wat we allebei overhouden na het betalen van de huur, dan voelt het niet meer zo eerlijk.”
Ze heeft vriendinnen om advies gevraagd, en de meningen verschillen enorm. De ene vriendin vindt dat haar vriend inderdaad meer zou moeten betalen. “Als hij makkelijk meer kan bijdragen, waarom zou hij dat dan niet doen? Jullie zijn een team.”
Een andere vriendin vindt juist dat Anna zich niet zo druk moet maken. “Jij hebt deze afspraak zelf gemaakt. Misschien gaat hij ervan uit dat je tevreden bent met de verdeling.”
Is geld een taboe in relaties?
Anna merkt dat het praten over geld in een relatie helemaal niet zo makkelijk is. “Ik wil niet klinken alsof ik misbruik van hem wil maken. Ik ben onafhankelijk, en ik wil echt niet dat hij alles voor mij betaalt. Maar het zou wel fijn zijn als hij een beetje rekening hield met het verschil in inkomen.”
Op social media ziet ze steeds vaker discussies over financiële verdelingen binnen relaties. Sommige stellen kiezen ervoor om kosten naar verhouding te verdelen, waarbij degene die meer verdient ook meer bijdraagt aan de gezamenlijke kosten. Anderen vinden dat iedereen gewoon zijn eigen deel moet betalen, ongeacht het salaris.
“Ik weet niet wat normaal is,” zegt Anna. “Ik ben opgevoed met het idee dat je altijd je eigen boontjes moet doppen. Maar is dat nog steeds eerlijk als de een veel meer verdient dan de ander?”
Wat nu?
Anna wil het gesprek opnieuw aangaan, maar ze weet niet hoe. “Ik wil geen ruzie maken over geld. We hebben een fijne relatie en ik wil niet dat zoiets ons uit elkaar drijft. Maar ik wil ook niet dat het blijft knagen.”
Ze denkt eraan om een compromis voor te stellen. Misschien zou haar vriend een iets groter deel van de huur kunnen betalen, terwijl zij bijvoorbeeld meer huishoudelijke taken op zich neemt. Of misschien is er een andere manier om de financiën beter te verdelen, zonder dat het scheve verhoudingen creëert.
“Ik wil gewoon dat we allebei eerlijk bijdragen op een manier die voor ons allebei goed voelt. Hopelijk begrijpt hij dat.”
Voor nu blijft de situatie zoals hij is. Maar Anna weet dat ze het onderwerp niet te lang kan vermijden. “Ik wil niet de rest van mijn leven in deze relatie zitten en me telkens afvragen of ik financieel tekortkom. Dus ik moet er iets mee. Hoe moeilijk dat gesprek ook wordt.”