Tatoeages zijn al lang geen taboe meer. Steeds meer mensen laten hun lichaam versieren met inkt, van kleine subtiele designs tot volledige sleeves.
Maar ondanks dat tattoos steeds normaler worden, krijgen mensen met extreme lichaamsbedekking nog altijd veel kritiek. Dat merkt de 51-jarige Richard Huff elke dag.
Met meer dan 240 tatoeages over zijn hele lichaam, inclusief zijn gezicht, trekt hij overal de aandacht. Maar niet altijd op een positieve manier.
Mensen noemen hem een ‘monster’ en oordelen keihard over hem als vader. “Met zo’n uiterlijk kun je toch geen goede ouder zijn?”, krijgt hij regelmatig te horen.
Wat deze critici niet weten, is wie Richard écht is achter al die inkt. Zijn vrouw Marita besloot het internet eens en voor altijd de waarheid te laten zien.
Een toegewijde vader die alles voor zijn gezin doet
Richard is misschien een man met een extreem uiterlijk, maar boven alles is hij een liefdevolle vader. Hij en zijn vrouw Marita hebben samen vijf kinderen en Richard zet zich volop in voor zijn gezin. Hij mist geen enkele schoolactiviteit, is actief in het oudercomité en doet er alles aan om er altijd voor zijn kinderen te zijn.
Toch zien vreemden dat niet. Zij kijken alleen naar zijn gezicht vol tattoos en trekken meteen conclusies. “Mensen oordelen meteen als ze me zien,” vertelt Richard.
“Ze denken dat ik een crimineel ben, dat ik niet om mijn kinderen geef of dat ik een slecht voorbeeld ben. Maar dat kan niet verder van de waarheid liggen.”
Zijn vrouw Marita herinnert zich hoe ook zij eerst haar twijfels had. “Ik geef eerlijk toe dat ik in het begin een beetje bang voor hem was. Zijn uiterlijk is natuurlijk best intimiderend.
Maar toen ik hem beter leerde kennen, zag ik pas wie hij echt is. Hij is zorgzaam, lief en zet altijd zijn gezin op de eerste plaats.”
Van één tattoo naar een lichaam vol inkt
Richard begon zijn tattoo-reis al op jonge leeftijd. “Mijn eerste tattoo was een klein ontwerp op mijn been. Daarna ging het stap voor stap verder,” vertelt hij.
“Op een gegeven moment werd het bijna een verslaving. Niet per se de pijn, maar het idee dat ik mijn lichaam kon omvormen tot een kunstwerk.”
Inmiddels is 85% van zijn lichaam bedekt met tatoeages en hij wil in de komende vier jaar helemaal vol zitten. Onder de honderden ontwerpen op zijn huid zitten ook de namen van zijn kinderen en een afdruk van de lippen van zijn dochter.
“Voor mij zijn mijn tattoos niet zomaar versieringen. Ze hebben allemaal een betekenis en zijn een deel van wie ik ben.”
“Papa ziet er eng uit” – maar niet voor zijn eigen kinderen
Op straat en online krijgt Richard constant te maken met negatieve reacties. “Sommige ouders trekken hun kinderen bij me weg. Anderen fluisteren achter mijn rug om of zeggen recht in mijn gezicht dat ik eruitzie als een monster.”
Zelfs op de school van zijn kinderen blijven de reacties niet uit. “Mijn dochter vertelde me dat sommige klasgenootjes haar vertelden dat haar vader ‘eng’ was,” zegt Richard. “Maar zij verdedigde me meteen. Ze zei: ‘Nee hoor, mijn vader is geweldig. Hij heeft gewoon veel tatoeages.’”
Zijn eigen kinderen hebben hem nooit anders gezien dan als hun liefdevolle vader. Voor hen is hij niet eng of intimiderend, maar juist iemand die altijd naar hen luistert, met ze speelt en er voor ze is.
Sociale media: een mix van haat en steun
Richard en Marita delen regelmatig foto’s en video’s van hun gezinsleven op sociale media. En hoewel ze veel lieve reacties krijgen, is er ook een stortvloed aan kritiek.
“Ik heb niets tegen tatoeages, maar waarom in je gezicht?” schreef iemand.
“Denk je niet dat je kinderen zich voor je schamen?” vroeg een ander.
Maar gelukkig zijn er ook mensen die hem steunen. “Waarom zouden tattoos iemand een slechte vader maken? Dit is puur uiterlijk. Hij houdt duidelijk van zijn gezin, en dat is wat telt.”
Marita probeert af en toe te reageren op de haat. “Mensen mogen vinden wat ze willen, maar ik weet dat Richard een fantastische vader is. Hij is er altijd voor onze kinderen, en dat is alles wat telt.”
“Mijn tattoos maken me geen slechte vader”
Richard laat zich niet uit het veld slaan door de negativiteit. “Als mensen zo snel oordelen, zegt dat meer over hen dan over mij,” zegt hij. “Wij zijn gelukkig, onze kinderen zijn gelukkig. Wat maakt het dan uit wat vreemden denken?”
Zijn boodschap aan de wereld is simpel: kijk verder dan het uiterlijk. Een tatoeage maakt iemand niet slecht, net zoals een nette outfit iemand niet automatisch goed maakt. “Mijn tattoos maken me niet anders als vader. Ze veranderen niet hoe ik van mijn kinderen hou. Ze maken me alleen meer mezelf.”
Zo zag hij er vroeger uit: