Boer Henk runt al meer dan dertig jaar zijn melkveebedrijf in het oosten van Nederland.
Hij groeide op tussen de koeien, leerde als kind al hoe je voor het land moet zorgen en wist al jong dat hij het familiebedrijf zou overnemen. Maar nu twijfelt hij of zijn kinderen straks nog een toekomst hebben in de landbouw.
De regels worden strenger, het stikstofbeleid legt steeds meer druk op boeren en de onzekerheid groeit met de dag.
Volgens Henk is het duidelijk: “Dit beleid gaat helemaal niet over natuur of stikstof. Dit is gewoon een manier om boeren van hun land te jagen.”
“Ze willen gewoon van ons af”
Henk is niet iemand die snel klaagt. Hard werken, oplossingen zoeken en doorgaan – dat zit in zijn aard. Maar de laatste jaren merkt hij dat de overheid het de boeren steeds moeilijker maakt. “Het begon met een beetje, maar nu is het gewoon niet meer te doen,” zegt hij, terwijl hij over zijn erf loopt.
“Eerst moesten we minder mest uitrijden, toen kwamen de Natura 2000-gebieden, en nu willen ze dat we stoppen of verhuizen. Maar waarheen? Ze willen gewoon van ons af.”
Hij wijst naar zijn weilanden, waar zijn koeien vredig grazen. “Mijn familie boert hier al generaties. Dit is geen hobby, dit is ons leven. En nu vertellen ze ons ineens dat we te veel stikstof uitstoten en dat we moeten verdwijnen. Alsof we criminelen zijn.”
Jarenlang investeren en nu niks meer waard
Wat Henk misschien nog wel het meest raakt, is dat hij de afgelopen jaren heeft geprobeerd om mee te bewegen.
“We hebben miljoenen geïnvesteerd in milieuvriendelijke stallen, aangepaste voeding voor de koeien en nieuwe technieken om uitstoot te verminderen. Maar het is nooit genoeg. Ze blijven de regels veranderen, en op een gegeven moment kun je niet meer bijblijven.”
Hij heeft collega’s die al gestopt zijn. Sommigen uit wanhoop, anderen omdat ze een aanbod kregen om uitgekocht te worden.
“Je krijgt een zak geld en je moet verdwijnen. Dat is de keuze die we krijgen. Maar als jij je hele leven in je bedrijf hebt gestoken, dan voelt dat als een mes in je rug. Het is geen vrijwillige keuze, het is pure dwang.”
“Weet je wie hier beter van wordt? Niet de natuur”
Henk gelooft niet dat het stikstofbeleid echt bedoeld is om de natuur te beschermen. “Weet je wie er beter van wordt? Projectontwikkelaars. Grote bedrijven.
Zij kopen straks de grond op en bouwen er huizen of zonneparken. En dan hoor je niemand meer over stikstof.”
Hij haalt diep adem en schudt zijn hoofd. “Kijk naar Schiphol, Tata Steel, de industrie. Die gaan gewoon door. Maar wij, de boeren die het land onderhouden, moeten verdwijnen. Dat klopt toch niet?”
Volgens Henk is de manier waarop boeren worden behandeld een teken dat de overheid hen niet meer wil.
“Ze doen net alsof wij de grootste vervuilers zijn, maar ondertussen halen we voedsel van dichtbij weg en importeren we straks melk en vlees uit het buitenland, waar het er veel slechter aan toegaat. Dit is gewoon krom.”
“Mijn kinderen willen boer worden, maar kan dat nog?”
Het moeilijkste voor Henk is de toekomst van zijn gezin. Zijn oudste zoon wil het bedrijf graag overnemen, net zoals hij dat vroeger deed van zijn vader.
Maar Henk weet niet of dat nog kan. “Wat zeg ik tegen hem? Ga ervoor en hoop dat je straks niet verplicht wordt om te stoppen? Het is gewoon geen zekere toekomst meer.”
Zijn vrouw maakt zich zorgen. “Ze ziet wat het met me doet. Al die stress, die onzekerheid. We hebben hier ons leven opgebouwd en nu lijkt het alsof ze ons gewoon aan de kant willen schuiven. Dat vreet aan je.”
“Wij geven niet zomaar op”
Ondanks alles weigert Henk zich zomaar gewonnen te geven. “Wij boeren laten ons niet zomaar van het land jagen. Dit is niet alleen ons werk, het is onze manier van leven. En daar vechten we voor.”
Hij is actief betrokken bij boerenprotesten en laat zijn stem horen. “We hebben al genoeg ingeleverd. Genoeg geaccepteerd. Er moet een grens zijn. Ze kunnen niet blijven pakken en verwachten dat wij gewoon ja en amen zeggen.”
Terwijl hij naar zijn koeien kijkt, wordt zijn stem zachter. “Ik hoop dat mijn kinderen hier later ook nog kunnen staan, tussen hun eigen dieren, op hun eigen grond. Maar als het zo doorgaat, weet ik niet of dat nog kan.”
Boer Henk en duizenden andere boeren in Nederland staan voor een onzekere toekomst. Voor hen is het stikstofbeleid geen milieumaatregel, maar een bedreiging voor hun bestaan.
En zolang er geen eerlijke oplossingen komen, blijven ze strijden. Want zoals Henk zegt: “Dit is ons leven. En dat geven we niet zomaar op.”