Veel werkenden in Nederland krijgen jaarlijks in mei of juni een extra bedrag uitgekeerd: het vakantiegeld. Dit bedrag wordt ook wel vakantiebijslag genoemd. Maar hoeveel belasting moet je eigenlijk betalen over dit vakantiegeld?
Vakantiegeld
Iedere werknemer in Nederland heeft recht op vakantiegeld, tenzij anders is vastgelegd in de cao (collectieve arbeidsovereenkomst) die van toepassing is. Deze uitzondering geldt alleen als je minimaal 108% van het minimumloon verdient. Vanaf 1 juli bedraagt het minimumloon voor werkenden van 21 jaar en ouder €13,68 per uur. Is er afgesproken dat je geen vakantiegeld ontvangt? Dan moet je minimaal €14,77 bruto per uur verdienen, wat overeenkomt met 108% van het minimumloon.
Uitzonderingen op de regel
Als je meer dan drie keer het minimumloon verdient, kan je werkgever schriftelijk overeenkomen dat je minder dan 8% vakantietoeslag ontvangt, of zelfs helemaal geen vakantietoeslag. Ontvang je het standaardtarief van 8% vakantietoeslag, dan wordt je vakantiegeld berekend op basis van het inkomen dat je gedurende het jaar hebt verdiend. Extra inkomsten zoals een eindejaarsuitkering of winstdeling tellen niet mee voor deze berekening.
👉🏻 Lees verder op de volgende pagina!