Ralph van Heertum had tien jaar geleden een stabiel en gelukkig leven met een relatie, een goede baan, en een nieuwbouwhuis. Alles veranderde op een noodlottige dag in Hedel toen hij werd aangereden door een dronken bestuurder. Sindsdien is zijn leven compleet veranderd en woont hij nu al ruim drie jaar in zijn auto met zijn vriendin.
Op een zandpad in het buitengebied van Schijndel staat Ralph geparkeerd. Hier leeft hij onder erbarmelijke omstandigheden. Hij vertelt hoe hij zijn behoefte moet doen tussen de koeien in het weiland.
Op 10 mei 2014 werd Ralph aangereden door een man die te hard reed en twee tot drie keer te veel had gedronken. De dronken bestuurder reed na de aanrijding weg, maar werd later opgepakt. Hij kreeg een werkstraf van 240 uur en een jaar rijontzegging. Voor Ralph voelt deze straf als een klap in het gezicht, omdat hij zelf levenslang heeft gekregen.
Voor het ongeluk had Ralph net de sleutel van zijn nieuwbouwhuis ontvangen, had hij een goede baan als blokkenlijmer en een gelukkige relatie. Door het ongeluk raakte hij arbeidsongeschikt. Hij vertelt over zijn gescheurde knieschijf, whiplashklachten en spierspanningen. Elke inspanning veroorzaakt pijn, waardoor werken niet meer mogelijk is. Zijn relatie liep stuk en hij moest bij zijn ouders op zolder wonen.
De eerste jaren na het ongeluk vergoedde verzekeraar Achmea zijn onkosten. Na vijf jaar bood de verzekeraar 70.000 euro om alles af te kopen, wat Ralph weigerde op advies van zijn behandelaars. Zijn advocaat kwam op een veel hoger bedrag uit, namelijk 340.000 euro.
Ralph stelt dat hij door het ongeluk arbeidsongeschikt is geworden en hoge ziektekosten heeft. De verzekeraar vindt echter dat zijn arbeidsongeschiktheid niet door het ongeluk komt, terwijl zijn artsen en masseur het tegenovergestelde zeggen.
Toen Achmea stopte met betalen, kon Ralph de huur niet meer betalen. De huurschuld liep op en hij werd uit zijn huis gezet. Nu moet hij rondkomen van 900 euro per maand en woont hij samen met zijn vriendin in hun auto. Terug naar zijn ouders is geen optie, omdat daar zijn zoontje wordt opgevangen. Ralph voelt zich ook niet veilig in een opvang.
Achmea noemt de situatie van Ralph heel naar, maar kan vanwege privacyredenen niet in detail ingaan op de zaak. Ze zeggen dat medische klachten altijd worden beoordeeld door deskundige artsen en dat ze op basis daarvan tot een reële schadevergoeding komen. Achmea heeft Ralph in de eerste jaren telkens 5.000 euro betaald voor onkosten. In 2021 besloten ze dat ze aan hun schadevergoedingsverplichting hadden voldaan.
Ralph heeft diverse keren geprobeerd om met ondersteuning van een werkcoach aan het werk te gaan, maar door de pijn is dit onmogelijk. Hij wil nu 1,5 miljoen euro van Achmea. Ralph voelt dat hij door de schuld van een ander alles kwijt is geraakt en dat de verzekeraar hem in de steek laat. Als Achmea had uitgekeerd wat hij verdiende, was zijn leven nu anders geweest.
Bron: Omroep Gelderland