De winkel dacht simpelweg in te spelen op het succes van het Nederlands elftal en hoopte zo meer oranje versieringen, zoals de hoofdband van Memphis, te verkopen. De reactie van We Promise leidde echter tot ophef, aangezien zij de outfit van de aap als discriminerend beschouwden. De winkel heeft hun spijt betuigd en de haarband inmiddels vervangen door een oranje pet en boa om elk misverstand te voorkomen.
De vraag rijst of deze situatie echt over racisme gaat of dat we in 2024 misschien te snel overal een probleem van maken. De intentie van de feestwinkel lijkt onschuldig, gericht op het ondersteunen van het Nederlands elftal en het creëren van een feestelijke sfeer. Toch werd hun keuze door sommigen gezien als een racistische actie.
Feestwinkel reageerde snel om de situatie recht te zetten, zich excuserend voor het ongemak en de mogelijkheid dat hun acties verkeerd konden worden opgevat. Deze gebeurtenis benadrukt hoe gevoelig en complex de huidige maatschappelijke context kan zijn, waar goedbedoelde acties soms verkeerd worden geïnterpreteerd.
De discussie blijft of hier daadwerkelijk sprake was van racisme of dat het een voorbeeld is van de huidige neiging om in elke situatie een mogelijk probleem te zien. Het incident laat in ieder geval zien hoe belangrijk het is om zorgvuldig te zijn in publieke uitingen en hoe divers de interpretaties van symbolen kunnen zijn.