De maandelijkse menstruatie is voor veel vrouwen allesbehalve aangenaam. Naast vermoeidheid, een opgeblazen gevoel en stemmingswisselingen, kunnen sommige vrouwen zich echt ziek voelen.
Gelukkig zijn er manieren om deze ongemakken te verminderen, en na een paar dagen is het meestal voorbij. Maar soms kan een klein detail over het hoofd gezien worden, met grote gevolgen. Dit is het verhaal van Berber, een 29-jarige vrouw die per ongeluk haar tampon twee weken liet zitten.
Berber herinnert zich nog goed het advies van haar oma. “Mijn oma zei altijd dat ik nooit met een tampon in moest slapen. Ze vond het vreemd dat ik tampons gebruikte en drong erop aan dat ik ’s nachts maandverband zou gebruiken. ‘Die bacteriën kunnen schadelijk zijn voor je baarmoeder,’ waarschuwde ze.” Berber nam dit advies niet al te serieus. “Hoe gevaarlijk kan een tampon nou zijn?” dacht ze.
Twee jaar geleden ging Berber met vriendinnen op vakantie naar Griekenland. “Het was een geweldige rondreis en we hadden de tijd van ons leven. Op de tweede dag werd ik ongesteld en kocht ik een pak tampons.” Ondanks het advies van haar oma, gebruikte Berber de tampons ook ’s nachts. “Het was gewoon handiger dan ook nog maandverband mee te nemen in mijn backpack.”
Na twee weken kwam Berber uitgeput thuis van haar vakantie. “Ik voelde me niet goed. Ik had buikpijn, was misselijk, moe en had vreemde vlekjes op mijn lichaam. Ik dacht dat het door de vermoeiende reis kwam.” Berber besloot meteen naar bed te gaan en werd pas na 16 uur weer wakker. Toen ze zich nog slechter voelde en koorts kreeg, belde ze haar moeder. “Mijn moeder kwam meteen naar me toe.”
Een half uur na het telefoontje stond Berbers moeder op de stoep. “Ze vroeg of ik misschien een tropische ziekte had opgelopen. Ik legde uit dat ik in Griekenland was geweest, niet in een tropisch regenwoud, maar ze drong erop aan dat ik naar de dokter ging.” Omdat het zondag was, belde Berbers moeder de huisartsenpost en ze konden meteen langskomen.
Met veel moeite probeerde Berber de trap af te komen, maar dat lukte niet. “Mijn moeder vertrouwde het niet en belde 112. De telefoniste zei dat het goed was dat ze had gebeld en stuurde een ambulance.” Twintig minuten later werd Berber naar het ziekenhuis gebracht.
In het ziekenhuis werden Berbers klachten serieus genomen. “Ik had meer dan 40 graden koorts en niemand wist waar het vandaan kwam. Ze dachten dat ik misschien iets in Griekenland had opgelopen.” Terwijl de artsen op de bloeduitslagen wachtten, vroeg een co-assistente of Berber toevallig ongesteld was geweest en of ze misschien nog een tampon in had. En ja, dat was het geval. Berber kon zich niet herinneren dat ze haar laatste tampon had verwijderd.
De co-assistente haalde een collega erbij en samen verwijderden ze de tampon. “Hij was helemaal naar boven geschoven en drukte tegen mijn baarmoederhals. Het touwtje was naar binnen geschoten en ze hebben hem met een tang kunnen verwijderen. De tampon zag er vreselijk uit en rook ontzettend vies.” Het was meteen duidelijk dat Berbers klachten voortkwamen uit het Toxic Shock Syndrome, veroorzaakt door de tampon die te lang had gezeten. “In de volksmond heet het de ’tamponziekte’. Ik kreeg meteen antibiotica en de juiste behandeling.”
Berber is volledig hersteld van het Toxic Shock Syndrome. “Ik heb geluk gehad. Mijn organen hadden blijvend beschadigd kunnen zijn en sommige mensen overlijden hier zelfs aan.” Na haar ontslag uit het ziekenhuis gaf Berber de co-assistente een grote bos bloemen. “Ik wil er niet aan denken wat er had kunnen gebeuren als zij niet had gevraagd naar de tampon.”
Berber denkt nu met een glimlach terug aan het advies van haar oma. “Ze had gelijk: je moet voorzichtig zijn met tampons. Gebruik ze zeker, maar verwissel ze regelmatig. Als je vergeetachtig bent of in een situatie zit die veel van je aandacht vraagt, zet dan een wekker op je telefoon om je eraan te herinneren je tampon te verwijderen. Het kan je leven redden.”
Dit verhaal van Berber is een belangrijke waarschuwing voor alle vrouwen. Het gebruik van tampons kan handig zijn, maar het is essentieel om ze regelmatig te verwisselen en alert te blijven op mogelijke symptomen van Toxic Shock Syndrome.