In juli werd de lange reeks van 13 maanden met telkens opnieuw een warmterecord eindelijk doorbroken. Wereldwijd was het vorige maand gemiddeld 16,91 graden, slechts 0,04 graad minder dan het record van juli vorig jaar. Hoewel dit door de Europese klimaatorganisatie Copernicus als een doorbraak werd gezien, betekent het niet dat de opwarming van de aarde gestopt is.
Opvallend genoeg werden er vorige maand nog steeds de twee heetste dagen ooit gemeten. Op 22 juli bereikte de gemiddelde temperatuur wereldwijd 17,16 graden, en de dag erna was het 17,15 graden. Het verschil tussen deze twee dagen is zo klein dat Copernicus niet met absolute zekerheid kan zeggen welke van de twee de heetste dag was sinds het begin van de metingen in 1940.
Het feit dat de reeks van recordwarme maanden nu ten einde is, betekent volgens Copernicus niet per se dat de aarde aan het afkoelen is. Het verschil ten opzichte van juli 2023 was miniem, en de temperatuur was bijna even warm als een jaar geleden. De aanhoudende warmte wordt deels toegeschreven aan het natuurverschijnsel El Niño, dat bekend staat om zijn invloed op het weer wereldwijd. Ook in 2015/2016, tijdens de laatste sterke El Niño, werd een vergelijkbare reeks maandelijkse temperatuurrecords waargenomen.
Toch is het niet alleen El Niño dat verantwoordelijk is voor de hitte. De uitstoot van broeikasgassen blijft een grote rol spelen in de wereldwijde opwarming. Samantha Burgess, plaatsvervangend directeur van de klimaatdienst Copernicus, benadrukt dat de algehele context niet is veranderd: het klimaat blijft opwarmen. Ze wijst erop dat de verwoestende gevolgen van klimaatverandering al ver voor 2023 zichtbaar waren en dat deze zullen blijven bestaan totdat de mondiale uitstoot van broeikasgassen netto nul bereikt.
Netto nul betekent dat er niet meer broeikasgassen worden uitgestoten dan de natuur en technologie kunnen opnemen. Dit is een cruciaal punt in de strijd tegen klimaatverandering. De opwarming in juli was 1,48 graden hoger dan in de pre-industriële periode, toen de uitstoot van broeikasgassen nog niet op het huidige niveau was. Deze stijging brengt de belangrijke grens van 1,5 graad opwarming gevaarlijk dichtbij, een grens die landen wereldwijd hebben afgesproken niet te overschrijden.
Wetenschappers waarschuwen dat de gevolgen van een opwarming boven deze grens veel ernstiger zullen zijn. Daarom is het belangrijk om de uitstoot van broeikasgassen drastisch te verminderen en te streven naar duurzaamheid op alle niveaus. De doorbreking van de recordreeks mag dan wel een kleine opluchting lijken, het is een herinnering dat er nog veel werk aan de winkel is om de opwarming van de aarde tegen te gaan.
(Bron: RTL)