Woningcorporaties in Nederland verhogen de huren in de sociale sector dit jaar gemiddeld met 5,1 procent. Dit is bijna het maximale toegestane percentage en aanzienlijk meer dan vorig jaar. Volgens Aedes, de overkoepelende organisatie van woningcorporaties, is deze verhoging onvermijdelijk voor de verduurzaming en uitbreiding van de huurwoningvoorraad.
Aedes-voorzitter Martin van Rijn legt uit dat de huurverhoging noodzakelijk is na jaren van milde verhogingen. “Om de woon- en energiecrisis aan te pakken en snel woningen te verduurzamen en nieuwbouwwoningen te bouwen, is deze huurverhoging onontkoombaar,” zegt Van Rijn. Hoewel de wettelijk toegestane huurverhoging maximaal 5,3 procent is, houden woningcorporaties de verhoging net daaronder.
De huurverhoging lijkt volgens woningcorporaties gerechtvaardigd omdat de lonen vorig jaar gemiddeld met 5,8 procent zijn gestegen. Er is afgesproken dat de huurverhoging altijd een half procent onder de gemiddelde stijging van de cao-lonen blijft. Hierdoor zouden sociale huurders elk jaar een iets kleiner deel van hun inkomen kwijt zijn aan woonlasten.
Voor bewoners van oude en slecht geïsoleerde woningen (energielabel E, F of G) is er goed nieuws: de helft van de woningcorporaties heeft aangegeven dat deze woningen geen huurverhoging krijgen vanwege de al hoge energiekosten. De corporaties hebben zichzelf als doel gesteld om voor 2028 alle woningen met een E, F of G-label te verbeteren. Dit betreft ongeveer 250.000 huizen.
De jaarlijkse huurverhoging gaat in op 1 juli. In Nederland bestaat ongeveer een derde van de woningvoorraad uit sociale huurwoningen, met woningcorporaties die gezamenlijk 2,3 miljoen woningen bezitten. Vorig jaar bleven de huren stabiel of werden zelfs verlaagd, terwijl in 2022 de huur met ongeveer 2 procent steeg.
Deze aanzienlijke huurverhoging roept vragen op voor sociale huurders. Hoe zal dit jouw maandelijkse budget beïnvloeden? Wat zijn de langetermijngevolgen voor de betaalbaarheid van wonen in Nederland? En welke stappen kunnen huurders nemen om hun woonsituatie te verbeteren?
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de woningmarkt en ontdek hoe je kunt omgaan met de stijgende huurprijzen.
Bron: RTL Nieuws