Berber, 55 jaar en altijd gek op haar hond, heeft een duidelijke mening waar anderen soms hun wenkbrauwen bij ophalen: “Ik laat mijn hond alleen thuis als ik een weekendje weg ga.”
Ze vertelt het alsof het de normaalste zaak van de wereld is, maar vaak levert het haar verbaasde reacties op. “Moet gewoon kunnen,” zegt ze met een schouderophalen.
Voor Berber is het een bewuste keuze, gebaseerd op haar eigen ervaringen en hoe ze haar hond het beste kent. Hij voelt zich namelijk het gelukkigst in zijn vertrouwde omgeving, en dat weet ze inmiddels maar al te goed.
“Er zijn mensen die denken dat je je hond tekortdoet als je hem niet overal mee naartoe sleept,” zegt ze lachend. “Maar voor mijn hond is het thuisblijven juist een cadeau. Hij houdt van rust, van zijn eigen mand, zijn speeltjes en de vaste plekjes waar hij kan rondlopen.”
Het idee dat een hond áltijd overal bij moet zijn, begrijpt ze niet. “Mijn hond is geen baby en heeft helemaal niet de behoefte om overal mee naartoe te gaan. Hij is hartstikke blij in zijn eigen huis. Mensen die daar zo moeilijk over doen, zouden eens beter moeten kijken naar wat hun hond echt wil.”
Berber legt uit dat ze zich in het begin ook weleens zorgen maakte over haar keuze. “De eerste keren voelde ik me schuldig.
Ik dacht dat hij zich misschien eenzaam zou voelen of iets tekort zou komen. Maar na een paar keer merkte ik juist hoe relaxed hij thuis bleef, en dat gaf me vertrouwen.” Ze legt uit dat hij op zijn gemak is met de routine die hij heeft.
De buren of haar vriendin kijken af en toe naar hem om, hij heeft zijn voer, zijn speeltjes, en kan lekker zijn eigen gang gaan. “Ik laat hem in vertrouwde handen achter, en hij weet precies wat hij kan verwachten.”
Volgens Berber zijn sommige honden nu eenmaal het gelukkigst op hun eigen plek, en is het eigenlijk meer voor de baasjes dat honden tegenwoordig overal mee naartoe moeten. “Veel mensen behandelen hun hond alsof het een mens is, maar dat is hij gewoon niet.
Een hond wil soms ook gewoon rust en routine,” zegt ze. In plaats van een spannende autorit, nieuwe plekken, vreemde mensen en geuren, voelt haar hond zich prima in zijn veilige, vertrouwde omgeving. “Het idee dat een hond altijd alleen maar gezelligheid wil, klopt gewoon niet. Ik denk dat mijn hond juist blij is als hij z’n eigen plekje heeft, waar hij de boel kent en zich op z’n gemak voelt.”
Berber merkt op dat ze vaak andere hondenbezitters ziet die constant bezig zijn om hun hond overal bij te betrekken, zelfs op vakantie. “Ik snap best dat mensen hun hond niet willen missen, maar vraag je ook af of je hond daar wel blij van wordt,” zegt ze.
“Elke keer dat je op een andere plek bent, elke keer weer nieuwe geluiden, geuren, andere dieren, het kan echt een enorme belasting zijn voor een hond.”
Ze heeft vaak het idee dat het meer gaat om het gevoel van de baas dan om het welzijn van de hond zelf. Voor Berber is het loslaten van haar hond tijdens een weekendje weg inmiddels helemaal normaal, en ze voelt zich er goed bij.
Het is ook een stukje praktische rust dat Berber belangrijk vindt. “Als ik een weekendje weg ben, wil ik ook echt even op adem komen,” zegt ze. “Dat lukt niet als ik steeds moet opletten of mijn hond zich wel prettig voelt in een onbekende omgeving.”
Op deze manier kan Berber zichzelf opladen zonder zich zorgen te maken over of haar hond zich wel op zijn gemak voelt. En dat merkt ze aan alles: als ze weer thuiskomt, is hij net zo blij als altijd. Ze lacht: “Hij gedraagt zich alsof ik nooit weg ben geweest.”
Voor haar is het dus een kwestie van de hond goed kennen en keuzes maken die passen bij zijn karakter. “Ik hou echt van mijn hond, maar ik hoef hem niet overal bij te hebben om te weten dat het goed zit tussen ons.”
In plaats van zich constant schuldig te voelen of met bezorgde reacties van anderen bezig te zijn, blijft Berber gewoon rustig bij haar beslissing.
Ze benadrukt dat het allemaal draait om evenwicht. “Je moet gewoon kunnen vertrouwen op wat goed voelt voor je hond. Als hij gelukkig is in z’n eigen huis, waarom zou ik hem dan dwingen om overal mee naartoe te gaan? Dat is toch eigenlijk veel egoïstischer?”
Berber vindt het belangrijk dat mensen om hun hond geven op een manier die ook echt bij hun hond past. “Ik vind dat er niets mis mee is om soms even iets voor jezelf te doen,” zegt ze. “Je hond is niet minder gelukkig als hij een paar dagen thuis is, integendeel.
Hij voelt zich juist fijn op een plek die hij kent.” Berber wil anderen geruststellen: “Stop met het gevoel dat je je hond tekortdoet als hij thuisblijft. Hij is een hond, en als je hond blij is in zijn eigen omgeving, dan moet dat gewoon kunnen.”
Dus als het aan Berber ligt, mogen mensen best eens wat losser omgaan met de druk om hun hond altijd mee te nemen. “Doe wat goed voelt voor jullie allebei, niet omdat je denkt dat anderen het van je verwachten.”
Berber is er zeker van dat haar hond net zo gelukkig is zonder die tripjes en dat hij des te blijer is om haar weer te zien na een weekend. “Je moet er gewoon nuchter naar kijken. Elke hond is anders, en voor mijn hond is thuisblijven soms gewoon het fijnste. En dat moet gewoon kunnen.”