In veel vakantielanden kun je tegenwoordig betalen met je pinpas, telefoon of smartwatch, wat het meenemen van contant geld minder noodzakelijk maakt, vooral in Europa.
Toch is het belangrijk om te weten dat pinnen in vreemde valuta kosten met zich mee kan brengen. De Consumentenbond heeft alle aspecten rondom geld opnemen, bestellen en betalen met je pinpas onderzocht en op een rij gezet.
De introductie van nieuwe betaalpassen zoals Visa Debit en Debit Mastercard heeft het betalen met je debetkaart op meer plaatsen mogelijk gemaakt. Ook oudere kaarten zoals V-Pay en Maestro worden vaak geaccepteerd.
Voor wie deze kaarten nog niet heeft, raadt de Consumentenbond aan om een creditcard mee te nemen op vakantie. Let wel op, betalen met een creditcard kan duurder zijn dan met een debetpas.
Als je naar een land buiten Europa reist waar niet overal gepind kan worden of waar dit hoge kosten met zich meebrengt, kan contant geld bestellen bij een wisselkantoor een verstandige optie zijn.
Bekende wisselkantoren zoals GWK Travelex, Western Union, Pott Change en Geldwisselkantoor bieden deze service aan, maar let op de kosten. GWK rekent bijvoorbeeld 0,75 procent van het totaalbedrag, met een minimum van 3,95 euro.
Het proces voor geld bestellen is eenvoudig: kies een betrouwbaar wisselkantoor, vergelijk de wisselkoersen, bestel online of bij een filiaal, kies een ophaaldatum en -locatie, en haal het geld op met je ID-kaart en bestelbewijs.
In eurolanden is geld opnemen meestal gratis, tenzij je bank kosten rekent voor het opnemen van euro’s in het buitenland. Voor vreemde valuta betaal je vaak een vast bedrag en een koersopslag, variërend tussen de 1,2 en 1,4 procent.
Het wordt aangeraden om te pinnen bij een niet-commerciële geldautomaat om extra kosten te vermijden. Let op, geld opnemen met een creditcard is doorgaans duurder en brengt vaak extra kosten met zich mee.
Voor betalingen buiten Europa moet je vaak deze optie activeren via je bankprofiel. Binnen eurolanden is direct betalen met je betaalpas meestal kosteloos, maar buiten Europa kan er een koersopslag in rekening worden gebracht.
Deze opslag is over het algemeen lager voor debetkaarten dan voor creditcards. Let ook op de optie om het bedrag in euro’s te laten omrekenen, want dit kan extra kosten met zich meebrengen.
In geval van diefstal van je betaalpas kun je bij de meeste banken emergency cash ophalen bij een wisselkantoor. Bel direct de alarmlijn van je bank om je pas te blokkeren en doe aangifte in het desbetreffende land. Bewaar het aangiftebewijs voor je verzekering.
Niet alle banken bieden gratis noodgeld aan; Rabobank en ABN Amro brengen hiervoor kosten in rekening, terwijl Bunq, Knab en Triodos deze service niet aanbieden. Een alternatief is om vrienden of familie te vragen geld over te maken naar een wisselkantoor.
Verschillende banken hanteren verschillende kostenstructuren voor geldopnames en betalingen buiten Europa. Het is daarom verstandig om de kosten van jouw bank goed te vergelijken voordat je op reis gaat.