Wetenschappelijk onderzoek
Onderzoek uit de late jaren ’90 door het Universitair Medisch Centrum Utrecht toonde al aan dat het aantal sterfgevallen door hartinfarcten of hersenbloedingen onder mannen significant hoger was na de verloren strafschoppenserie tegen Frankrijk op het EK ’96. Hoogleraar klinische epidemiologie Rick Grobbee, die dat onderzoek leidde, is niet verrast door de bevindingen van Uitvaartland. Grobbee benadrukt dat vooral mensen met bestaande risicofactoren extra voorzichtig moeten zijn tijdens zulke stressvolle momenten. Het is cruciaal dat zij hun voorgeschreven medicatie trouw blijven gebruiken.
Internationaal bewijs
Latere studies in landen zoals Engeland en Duitsland bevestigen ook een negatieve relatie tussen wedstrijdspanning en hartfalen. Grobbee merkt op dat voetbalsupporters wereldwijd dezelfde mate van betrokkenheid bij wedstrijden tonen, wat dit een universeel probleem maakt. Hij concludeert dat de stress van dergelijke wedstrijden mensen net over de rand kan duwen, met ernstige gezondheidsgevolgen als gevolg.
Voorkomen is beter dan genezen
Het is essentieel om je bewust te zijn van de impact van stressvolle voetbalwedstrijden op je gezondheid. Zorg ervoor dat je tijdens spannende momenten rustig blijft, en volg altijd de adviezen van je arts op, vooral als je al risicofactoren hebt. Voorkom dat de spanning je gezondheid in gevaar brengt en geniet op een veilige manier van het EK voetbal.
Bron: AD