Nederlanders zijn over het algemeen tevreden met hun leven en verschillende aspecten daarvan, zoals hun woonomgeving, sociale leven en de balans tussen werk en vrije tijd. Dit blijkt uit het jaarlijkse rapport over de brede welvaart van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het rapport toont aan dat Nederland een rijk en gelukkig land is, maar waarschuwt ook dat deze welvaart ten koste gaat van toekomstige generaties.
Brede welvaart in beeld
Het CBS meet de brede welvaart aan de hand van dertien verschillende maatstaven. Deze omvatten welzijn, materiële welvaart, gezondheid, werk en vrije tijd, wonen, samenleving, veiligheid en milieu. Uit de resultaten blijkt dat de meeste Nederlanders tevreden zijn met hun leven en de verschillende aspecten daarvan.
Kwetsbare groepen
Hoewel de algemene welvaart hoog is, zijn er nog steeds bepaalde kwetsbare groepen die niet van deze welvaart profiteren. CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen benadrukt dat deze groepen wel kleiner worden, maar dat er nog steeds honderdduizenden mensen zijn die moeite hebben om rond te komen.
👉🏻 Lees verder op de volgende pagina over de toekomstige generaties!
Toekomstige generaties in gevaar
Een belangrijke waarschuwing van het CBS is dat de huidige welvaart ten koste gaat van de mogelijkheden voor toekomstige generaties. De druk op de natuur en het klimaat blijft hoog, ondanks de inspanningen om de economie te verduurzamen. Nederland behoort nog steeds tot de EU-landen met de hoogste fosfor- en stikstofoverschotten, wat negatieve gevolgen heeft voor het milieu en de economie.
Vastlopende instituties
Het CBS waarschuwt ook dat belangrijke instituties die nodig zijn voor de toekomstige brede welvaart vastlopen. Nederlanders zijn steeds minder tevreden over de kwaliteit van overheidsregelgeving, de effectiviteit van de overheid, de rechtsorde en de mate van corruptievrijheid in de publieke sector. Daarnaast zijn er problemen in de zorg, het onderwijs, de woningmarkt en het pensioenstelsel.
Jongeren vs. ouderen
De brede welvaart van jongvolwassenen blijft achter bij die van ouderen. Jongeren zijn vaak minder rijk dan ouderen, maar gezonder. Echter, op sommige gebieden, zoals wonen, zien we een duidelijke achteruitgang voor mensen onder de 35 jaar. Het vinden van een geschikte woning is voor veel jongeren een grote uitdaging.
Impact van corona
Sinds 2019, voor de coronapandemie, zijn er meer ongunstige dan gunstige ontwikkelingen geweest voor mensen tussen de 18 en 45 jaar. Hun brede welvaart is in de afgelopen jaren afgenomen, wat aangeeft dat de jongere generatie het steeds moeilijker krijgt.
Hoewel Nederland momenteel rijk en gelukkig is, waarschuwt het CBS dat de huidige welvaart niet duurzaam is. De druk op het milieu, vastlopende instituties en de achteruitgang van de welvaart van jongere generaties zijn belangrijke aandachtspunten. Het is cruciaal dat er maatregelen worden genomen om ervoor te zorgen dat de welvaart niet ten koste gaat van toekomstige generaties.
Bron: NOS