Als we het hebben over het verminderen van broeikasgassen, staat het wegverkeer hoog op de agenda. Elektrische auto’s zijn hierin een sleutel tot verandering. Laten we eens dieper ingaan op de ontwikkelingen rondom elektrisch rijden, van het Europese Klimaatakkoord tot de praktische implicaties voor de consument.
Klimaatakkoord
Velen denken dat vanaf 2035 alle auto’s verplicht elektrisch moeten zijn. Dit is echter niet helemaal correct. Het recente akkoord van het Europees Parlement bepaalt dat vanaf 2035 geen nieuwe auto’s verkocht mogen worden die niet elektrisch zijn. Dit streven past binnen het ‘Fit-for-55’ pakket, ontworpen om de CO2-uitstoot tegen 2035 met 55% te verminderen.
Impact van elektrisch rijden
Transport is verantwoordelijk voor 27% van de CO2-uitstoot binnen de EU, waarvan 70% afkomstig is van wegtransport. De verschuiving naar elektrische voertuigen kan aanzienlijke voordelen opleveren voor het milieu, en dit wordt erkend als een cruciale stap in de strijd tegen klimaatverandering.
Infrastructuur en toegankelijkheid
Een van de uitdagingen bij de overgang naar elektrisch rijden is de infrastructuur voor opladen. Hoewel Nederland voorop loopt, moeten er nog meer laadpalen en snellaadstations komen om aan de behoeften te voldoen. Ook de verbetering van stroomnetten is essentieel voor een soepele overgang.
Milieuzones en duurzaam rijden
Milieuzones worden steeds vaker ingevoerd om luchtvervuiling te verminderen. Dieselvoertuigen met een lage emissieklasse worden geweerd uit deze zones. Deze zones stimuleren indirect de overgang naar elektrisch rijden door de vraag naar schone voertuigen te vergroten.
👉🏻 Klik verder naar de volgende pagina om te zien wanneer je verplicht elektrisch moet rijden!