Je zit rustig door je Facebook-feed te scrollen en ineens verschijnt er een raadsel dat er onschuldig uitziet, maar toch de nodige hoofdbrekens oplevert: “1 + 4 = 5, 2 + 5 = 12, 3 + 6 = 21, en dan… 8 + 11 = ?” Misschien kijk je ernaar en denk je: “Dat moet ik kunnen oplossen.”
Maar voor je het weet, heb je geen idee meer waar je moet beginnen. Is het gewoon optellen? Vermenigvuldigen? Of is er een verborgen truc?
Raadsels zoals deze zijn enorm populair op sociale media, vooral omdat ze veel discussies uitlokken. Iedereen denkt wel een idee te hebben, maar als er meerdere oplossingen mogelijk zijn, lopen de meningen vaak flink uiteen.
Deze specifieke puzzel werd gepost door Wikr.com en werd daarna duizenden keren gedeeld. Volgens de makers kan maar één op de duizend mensen de juiste antwoorden vinden. Ja, je leest het goed: er zijn namelijk twee antwoorden die kloppen.
Laten we eens kijken naar de eerste oplossing. Op het eerste gezicht lijkt alles nog logisch. De eerste regel, “1 + 4 = 5,” klopt gewoon. Maar dan komt de volgende regel, en daar wordt het ingewikkelder: “2 + 5 = 12.” Huh? Hier wordt duidelijk dat dit geen gewoon optelsommetje is. Dat maakt het meteen interessant.
Iedereen heeft wel een vriend of familielid die dol is op dit soort hersenkrakers, en als je deze puzzel aan hen voorlegt, zullen ze waarschijnlijk eerst denken dat je een grap maakt. Toch schuilt er een logica achter.
De eerste oplossing werkt als volgt: je neemt het resultaat van de vorige som mee in de volgende. Dus:
1 + 4 = 5, en die 5 gebruik je voor de volgende regel. Dan krijg je:
2 + 5 + 5 = 12.
Vervolgens neem je die 12 weer mee naar de derde regel:
3 + 6 + 12 = 21.
En voor de laatste regel tel je 8 en 11 op bij 21:
8 + 11 + 21 = 40.
Veel mensen komen op deze manier uit bij 40. Het is een beetje zoals een domino-effect waarbij je steeds verder bouwt op het vorige resultaat. Het is misschien niet de meest intuïtieve manier van rekenen, maar het klopt wel als je goed oplet.
Het antwoord dat je zo krijgt is 40, en volgens Wikr is dat het antwoord dat de meeste mensen geven als ze het raadsel oplossen.
Toch blijkt dat er nóg een oplossing is. Volgens de makers vinden vooral mensen die echt goed zijn in puzzelen deze tweede oplossing. Je moet hiervoor een heel andere manier van denken gebruiken.
In plaats van alleen optellen, wordt er nu ook vermenigvuldigd. Dit vraagt om een ander soort logica, maar als je er eenmaal inzit, werkt het verrassend goed.
Bij deze tweede methode vermenigvuldig je het tweede getal met het eerste getal, en tel je daarna het eerste getal erbij op. Voor de eerste regel zou je dus krijgen:
1 + (1 x 4) = 5.
Bij de volgende som gaat het als volgt:
2 + (2 x 5) = 12.
Dan wordt het:
3 + (3 x 6) = 21.
En tenslotte:
8 + (8 x 11) = 96.
Ja, je leest het goed: 96 is het tweede mogelijke antwoord op dit raadsel. Dit antwoord komt veel minder vaak voor, simpelweg omdat het een minder gebruikelijke manier van denken vereist. Toch klopt het. Wat dit soort raadsels zo leuk maakt, is dat ze je dwingen om verder te denken dan het standaard antwoord.