Meer dan een miljoen mensen slaan elke week het vrolijkste weekblad van Nederland open. Ook de 10-jarige Fenna is een fervent lezer van de Donald Duck. Maar iets viel haar op: er zijn vaak verliefde stelletjes op de achtergrond te zien, en die stelletjes zijn altijd hetero.
Dat vond Fenna vreemd, omdat ze zelf opgroeit met twee vaders én twee moeders. Voor Fenna is dat de normaalste zaak van de wereld, en ze vindt dat dit ook best vaker in de Donald Duck mag voorkomen. Ze stelt voor dat, hoewel Guus Geluk en Willie Wortel niet per se uit de kast hoeven te komen, er best af en toe twee verliefde mannen of twee verliefde vrouwen op de achtergrond mogen verschijnen.
Samen met het Jeugdjournaal besloot Fenna langs te gaan bij de hoofdredacteur en tekenaars van het weekblad om te vragen of dit mogelijk is.
Hoofdredacteur Joan Lommen vond het ook opvallend en besloot direct actie te ondernemen. Samen met Fenna ging ze naar de tekenaar om te vragen of hij een van de stelletjes in het nieuwste nummer homoseksueel kon maken. Binnenkort kunnen we dus twee verliefde vrouwen op een terras in Duckstad zien.
Fenna legt uit waarom dit zo belangrijk voor haar is. „Ik vind het belangrijk dat het normaal is, en in de Donald Duck lijkt dat niet te bestaan,” zegt ze. Op de vraag wat ze ervan vindt om zoveel ouders te hebben, antwoordt Fenna: „Ik vind het heel leuk. Het is wel jammer dat ik alleen steeds van huis naar huis moet. En dat mensen ermee schelden. […] Jij mag het raar vinden, maar het is helemaal niet raar.”
De redactie van de Donald Duck is al bezig met een meer diverse stad. Begin 2016 kwam het eendje Rik in Duckstad wonen, een vriendje van de neefjes Kwik, Kwek en Kwak die in een rolstoel zit. In mei 2018 brachten de uitgevers een speciale editie voor blinde en slechtziende lezers uit.
Fenna’s initiatief past perfect bij de missie van de Donald Duck om inclusiever te worden. Door haar moedige stap zullen er binnenkort meer diverse achtergronden te zien zijn in de stripverhalen, wat de realiteit van veel kinderen zoals Fenna beter weergeeft. Het belang van representatie in media kan niet genoeg benadrukt worden, vooral in populaire kinderbladen zoals de Donald Duck.
Met haar bezoek aan de redactie heeft Fenna een belangrijke boodschap overgebracht: liefde en relaties komen in alle vormen en maten. En dat moet ook zichtbaar zijn in de verhalen die kinderen lezen. Dit initiatief draagt bij aan een meer inclusieve en representatieve weergave van de samenleving in de media.
Fenna’s actie heeft al een verschil gemaakt, en de hoofdredacteur heeft beloofd dat dit pas het begin is. In de toekomst kunnen we meer diverse en inclusieve verhalen en achtergronden in de Donald Duck verwachten. Het voorbeeld van Fenna laat zien dat iedereen, ongeacht hun leeftijd, een verschil kan maken en bij kan dragen aan een meer inclusieve wereld.
Dankzij Fenna’s moedige stap kunnen kinderen die opgroeien in diverse gezinnen zich nu ook herkennen in hun favoriete stripverhalen. Dit is niet alleen een overwinning voor Fenna, maar voor alle kinderen die soms het gevoel hebben dat hun familie anders is. Het maakt duidelijk dat iedereen erbij hoort, en dat liefde en familie in vele vormen bestaan.
De boodschap van Fenna is simpel maar krachtig: diversiteit moet gevierd worden, en dat geldt ook voor de verhalen die we lezen en de karakters die we leren kennen. Haar verhaal is een inspiratie voor anderen om op te komen voor inclusiviteit en diversiteit, niet alleen in de media maar overal in de samenleving.