Een proef met een digitaal app-paspoort op Schiphol dit voorjaar was een succes, meldt Het Parool. Maar hoe werkt zo’n digitaal paspoort precies en waarom is men hiermee bezig?
Het systeem, Digital Travel Credentials (DTC) genaamd, werd wereldwijd voor het eerst uitgeprobeerd. In deze proef konden 1500 reizigers uit Nederland, België en Canada inchecken op Schiphol en de luchthaven in Montreal met een paspoortapp en hun gezicht als identificatiemiddel. Dit project was een samenwerking tussen de Nederlandse en Canadese regeringen, VN-luchtvaartorganisatie Icao, de luchthavens, KLM en Air Canada.
Hoe werkt zo’n digitaal app-paspoort? Reizigers moesten thuis met hun mobiel een digitale identiteitscontrole uitvoeren. Dit deed men door de chip in hun paspoort te scannen, gegevens in te vullen, een selfie en een video te maken. Als dit werd goedgekeurd, kregen ze een digitaal toegangsbewijs. Op het vliegveld zelf gebruikten ze speciale poortjes waar hun gezichten werden gescand. Klopte dit gezicht met de gegevens op de telefoon, dan was de controle geslaagd.
De resultaten van de proef waren positief. Reizigers waren zowel bij vertrek als aankomst gemiddeld de helft minder tijd kwijt bij de luchthavencontroles dan reizigers met een papieren paspoort. Wel waren er enkele technische problemen, zoals de chip die niet altijd goed reageerde.
Wat zijn de voordelen van een digitaal paspoort? Momenteel moet je buiten het Schengen-gebied nog handmatig jouw paspoort laten controleren. Luchtvaartorganisaties willen dit proces versnellen en digitaliseren op Europese vliegvelden. Volgens het kabinet is de DTC-pas onvermijdelijk vanwege de mondiale toename van reizigersaantallen, druk op de arbeidsmarkt en de verwachtingen van reizigers.
Wat gebeurt er nu? Het digitale paspoort moet uiteindelijk permanent op de telefoon van de gebruiker komen te staan. Wanneer de pas standaard ingezet kan worden, is nog onduidelijk. Het blijft volgens de betrokken organisaties altijd vrijwillig om als reiziger hier wel of niet voor te kiezen.