In Den Haag speelt zich een opmerkelijk fenomeen af: honden tonen duidelijk wie de baas is in de buurt. In multiculturele wijken, waar jongeren regelmatig voor overlast zorgen, blijkt de hond een verrassend effectieve oplossing te zijn.
Iedereen die in een diverse wijk woont, heeft wel eens te maken gehad met overlast van de lokale jeugd. Het zijn de brommertjes die luidruchtig door de straten scheuren, het geschreeuw dat de rust verstoort, het geduw en getrek en het gespuis dat je deur onveilig maakt. Dit zijn situaties die niemand wil meemaken. Het bellen van de politie blijkt vaak zinloos; zij kunnen de overlast niet altijd effectief aanpakken. Maar er is een verrassend middel dat wel werkt en dat is: de hond, specifiek de American Bully.
American Bully
De American Bully, een ras dat in Groot-Brittannië zelfs verboden is, is in Nederland toegestaan en zorgt voor interessante taferelen. Terwijl deze imposante hond rustig de straat op loopt, schiet de lokale jeugd vaak in de verdediging. Ze klimmen op auto’s en nemen afstand, uit angst voor wat de hond zou kunnen doen. De gedachte dat de Bully hen misschien zou kunnen bijten, zorgt voor paniek. Dit gevoel van angst is iets waar deze honden van profiteren; het biedt hen de kans om hun dominantie te tonen. Het is in deze situaties glashelder wie de baas is en wie niet.
Voor hondenbezitters in deze wijken is het een geruststellend idee dat hun viervoeters in staat zijn om de rust te bewaren en hun gezag te laten gelden. Het uitlaten van deze “lieve hondjes” wordt zo een aangename en rustgevende ervaring, te midden van de chaos die soms in de buurt heerst.