Honderden planten krijgen een andere naam omdat hun huidige namen als racistisch worden beschouwd. Plantkundigen hebben dit besloten tijdens het Internationaal Botanisch Congres in Madrid. Het gaat om planten die verwijzen naar het woord ‘kaffer’, een discriminerend scheldwoord in Zuid-Afrika.
Onder andere de kafferboom en de kafferbraam worden vanaf 2026 in hun Latijnse naam niet meer aangeduid met ‘caffra’, maar met ‘affra’, wat verwijst naar Afrika. Deze naamswijziging van 218 planten en algen werd met 63 procent van de stemmen goedgekeurd, net boven de vereiste meerderheid van 60 procent. Volgens botanicus Rogier van Vugt is dit een grote verandering die nog niet eerder op deze schaal is gebeurd om menselijke redenen.
Biologen discussiëren al jaren over namen die verwijzen naar dubieuze personen of woorden die als racistisch worden beschouwd. Zo is er veel discussie over de hitlerkever, een bruine kever zonder ogen die in Slovenië leeft. Deze kever dankt zijn naam aan een Oostenrijkse insectenverzamelaar die hem in 1933 vernoemde naar Adolf Hitler.
Het veranderen van namen is niet populair onder wetenschappers, vooral vanwege de wetenschappelijke naam in het Grieks of Latijn. Deze ‘dode’ talen veranderen niet en bieden stabiliteit en eenheid in de wetenschap. Volgens Van Vugt kan het wijzigen van deze namen voor verwarring zorgen. Soorten hebben ook een gebruikersnaam die minder gevoelig ligt, zoals de hibbertia die in Australië ‘guineebloem’ wordt genoemd. Maar nu verandert ook de wetenschappelijke naam van de kafferboom: Erythrina caffra wordt Erythrina affra.
Op het congres stemden wetenschappers ook voor de oprichting van een sensitiviteitscommissie. Deze commissie beslist welke namen nieuw ontdekte planten, schimmels en algen krijgen. Normaal gesproken worden deze organismen vernoemd naar de ontdekker die ze voor het eerst beschrijft, maar discriminerende namen kunnen nu terzijde worden geschoven.
Het aanpassen van plantennamen om racistische connotaties te verwijderen is een belangrijke stap richting inclusiviteit en respect in de wetenschap. Hoewel dit voor verwarring kan zorgen, is het essentieel dat taal zich aanpast aan de waarden van onze moderne samenleving.
(Bron: NOS)