In Nederland zijn we trots op onze laadpaaldichtheid: je hoeft nooit ver te rijden voor een laadpunt voor je elektrische auto. Maar waar komt de stroom voor al die EV’s vandaan? Daar ligt een uitdaging. Om te voorkomen dat we straks bij kaarslicht moeten zitten, willen netbeheerders generatoren inzetten.
Netbeheerder Tennet heeft aan RTL Nieuws verteld dat ze voor 60 megawatt aan generatoren willen plaatsen in de provincie Utrecht. Deze generatoren schieten aan wanneer er teveel van het energienet gevraagd wordt.
Ze staan dus niet continu aan, maar worden ongeveer 800 uur per jaar gebruikt. Dit is een tijdelijke oplossing, want tegen 2029 moet het energienet klaar zijn voor alle EV’s.
Welke generatoren het precies zullen zijn, is nog niet bekend. De aanbesteding loopt nog. Het is mogelijk dat ze op diesel zullen lopen, maar aardgas is ook een optie. Het zou dus kunnen dat je je elektrische auto indirect met diesel of aardgas oplaadt, volgens RTL.
De 60 megawatt is genoeg stroom om 60.000 huishoudens van elektriciteit te voorzien. Voor de huishoudens zelf zal dit waarschijnlijk weinig merkbaar zijn.
Deze oplossing laat zien hoe we met tijdelijke maatregelen de overgang naar een volledig elektrisch wagenpark kunnen ondersteunen. Het benadrukt echter ook de noodzaak om te investeren in duurzame energie en een robuuster energienet. Alleen zo kunnen we ervoor zorgen dat we zowel onze elektrische auto’s als onze dagelijkse bezigheden van stroom kunnen blijven voorzien zonder terug te vallen op fossiele brandstoffen.
(Bron: TopGear)