Het installeren van zonnepanelen is lang gezien als een slimme investering voor zowel je portemonnee als het milieu. Echter, recente ontwikkelingen maken het minder aantrekkelijk om in zonnepanelen te investeren. Steeds meer energieleveranciers vragen namelijk terugleverkosten, en de veelgebruikte salderingsregeling wordt binnenkort afgeschaft. Is het nog steeds verstandig om zonnepanelen te kopen?
Wat zijn zonnepanelen en hoe werken ze?
Zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit. Deze panelen bevatten fotovoltaïsche cellen, meestal gemaakt van silicium, die elektriciteit genereren wanneer ze worden blootgesteld aan zonlicht. Dit proces biedt huishoudens de mogelijkheid om hun eigen energie op te wekken en hun energierekening te verlagen.
Terugleverkosten
Sinds vorig jaar zijn energieleveranciers begonnen met het rekenen van terugleverkosten voor zonnepanelen. Vandebron was de eerste die deze kosten introduceerde, en sindsdien hebben grote spelers zoals Eneco, Essent en Vattenfall dit voorbeeld gevolgd. Experts voorspellen dat alle leveranciers deze kosten uiteindelijk zullen doorvoeren, wat de terugverdientijd van zonnepanelen aanzienlijk verlengt.
Volgens energievergelijker Keuze.nl is de terugverdientijd voor een gemiddeld huishouden door deze extra kosten opgelopen naar meer dan tien jaar. Radar schat de terugverdientijd iets lager in, op ongeveer acht jaar. Dit is een aanzienlijke stijging ten opzichte van de vijf tot zes jaar die eerder gebruikelijk was.
👉🏻 Lees verder op de volgende pagina!