Jack van Gelder staat bekend om zijn uitgesproken mening en maandagavond liet hij er tijdens de uitzending van De Oranjewinter geen gras over groeien. Toen het gesprek op klimaatactiegroep Extinction Rebellion kwam, haalde hij flink uit naar de activisten. Zijn opmerking? “Daar moeten ze toch een keer met een tank overheen!” Een uitspraak die direct voor ophef zorgde in de studio én daarbuiten.
Hélène Hendriks reageert verbaasd
Presentatrice Hélène Hendriks keek even beduusd op na Van Gelders ferme uitspraak. “Dit is wel een uitsmijter, goedemorgen!” reageerde ze lachend, terwijl ze zichtbaar even moest verwerken wat ze zojuist hoorde.
Co-host Rutger Castricum, die vaker een scherpe mening heeft over maatschappelijke onderwerpen, probeerde de situatie iets te verzachten door te vragen: “Je bedoelt toch met water?” waarop Van Gelder zijn uitspraak nuanceerde met een knik: “Ja, maar dan wel met een echte straal, vol erop!”
De uitzending van De Oranjewinter staat erom bekend dat gasten en presentatoren vrijuit spreken over actualiteiten, maar deze keer schoot het bij veel kijkers in het verkeerde keelgat.
De kritiek op de protestacties van Extinction Rebellion wordt breed gedeeld, maar Van Gelders suggestie om grof geweld te gebruiken, zij het met een knipoog, kwam bij sommigen toch hard aan.
Wat doet Extinction Rebellion eigenlijk?
Extinction Rebellion, kortweg XR, staat bekend om hun activistische en vooral vreedzame protesten tegen klimaatverandering. Ze gebruiken burgerlijke ongehoorzaamheid als methode om de aandacht te vestigen op de urgentie van de klimaatcrisis.
Wegen blokkeren, zich vastlijmen aan gebouwen of liggend protesteren op drukke locaties zijn hun bekende tactieken. De groep wil overheden en bedrijven onder druk zetten om sneller en doeltreffender actie te ondernemen tegen klimaatverandering.
Dit tot frustratie van veel weggebruikers, bedrijven en politici, die vinden dat deze acties vooral overlast veroorzaken.
De protestacties van XR leidden de afgelopen jaren al tot talloze files, boze reacties van automobilisten en politieoptredens. Maar net zo goed hebben ze veel aandacht gekregen in de media en wordt de klimaatagenda steeds prominenter besproken.
De groep verdedigt hun acties steevast met de boodschap: “We hebben geen tijd meer om netjes te wachten.”
Jack van Gelder is niet de enige die zich stoort
Van Gelder is niet de eerste bekende Nederlander die zijn frustratie uit over de acties van Extinction Rebellion. Veel mensen vinden de blokkades en acties hinderlijk, en dat is precies wat de groep wil bereiken.
Het debat rondom klimaatactivisme blijft verdeeld: aan de ene kant de mensen die de urgentie van klimaatverandering benadrukken en acties nodig vinden, en aan de andere kant degenen die vinden dat het activisme doorslaat en vooral het dagelijks leven verstoort.
Sociale media ontplofte direct na de uitzending met reacties op Van Gelders uitspraken. Sommigen vonden zijn opmerking grappig en typerend voor zijn uitgesproken karakter, anderen bekritiseerden hem en vonden het ongepast om zo te spreken over vreedzame demonstranten.
“Het is duidelijk dat Jack meer om files geeft dan om het klimaat,” was een veelgelezen reactie op Twitter.
Een terugkerend debat
Het is niet de eerste keer dat Extinction Rebellion het middelpunt is van publieke discussie en waarschijnlijk ook niet de laatste keer. Terwijl hun acties bedoeld zijn om bewustzijn te creëren, lokken ze tegelijkertijd veel weerstand uit bij het publiek.
Het roept de vraag op: hoe ver mag je gaan om je punt te maken? En waar ligt de grens tussen vreedzaam protest en maatschappelijke ontwrichting?
Ondertussen blijft Van Gelder zijn mening trouw en liet hij later in een interview weten dat hij weliswaar “geen fan is van extreme protestacties”, maar tegelijkertijd erkent dat het klimaatprobleem serieus genomen moet worden.
“Ik ben het gewoon niet eens met de manier waarop ze dat proberen af te dwingen. Het blokkeert alles en lost niks op,” aldus Van Gelder.
Hoe gaat het verder?
Voorlopig lijkt Extinction Rebellion niet van plan te stoppen met hun acties en blijven ze aandacht vragen voor klimaatverandering. De vraag is of er uiteindelijk meer begrip komt voor hun standpunten, of dat de weerstand zoals die van Jack van Gelder alleen maar zal toenemen.
Eén ding is zeker: het onderwerp blijft actueel en roept sterke reacties op, van alle kanten.
Van Gelders uitspraken zullen waarschijnlijk nog even in het nieuws blijven rondzingen, en of hij echt een tank nodig acht of dat hij het vooral als prikkelende tv uitsmijter bedoelde, laten we maar in het midden.