Jessica, een 32-jarige vrouw met een grote liefde voor lekker eten, is allesbehalve blij met een trend die steeds vaker opduikt in restaurants: calorieën op menukaarten. Voor haar is eten een moment van genieten, niet een confrontatie met cijfers.
“Ik wil gewoon mijn eten bestellen zonder dat ik hoef na te denken over hoeveel calorieën het heeft,” zegt ze gefrustreerd. “Het verpest mijn hele eetervaring.”
Ze vertelt dat ze recent met vrienden uit eten ging en het een gezellige avond had moeten worden. Maar zodra ze de menukaart opensloeg, veranderde haar stemming.
“Overal stonden die calorieën. Een simpele keuze zoals een hamburger voelde ineens als een morele strijd. Je denkt meteen: ‘Moet ik dit wel nemen? Wat gaan mensen denken als ze zien dat ik dit bestel?’ Het voelt gewoon ongemakkelijk.”
Jessica geeft toe dat ze worstelt met haar gewicht, maar ze vindt het niet eerlijk om in een restaurant geconfronteerd te worden met iets wat volgens haar een persoonlijke keuze zou moeten zijn.
“Ik weet heus wel dat ik misschien wat gezonder zou kunnen eten, maar een restaurant is mijn uitje, mijn ontsnapping. Dan wil ik niet constant worden herinnerd aan wat ik verkeerd doe.”
De menukaarten met calorieën maken het voor Jessica moeilijk om echt te genieten. “Het haalt de lol er gewoon vanaf,” zegt ze.
“Eten is voor mij een moment van geluk. Als ik ergens zin in heb, wil ik dat bestellen zonder het gevoel te hebben dat ik word veroordeeld door een getal op een kaart.” Ze voelt zich dan ook niet gehoord door restaurants die deze informatie prominent tonen.
“Het lijkt wel alsof ze vergeten dat eten ook een sociaal en emotioneel moment is, niet alleen een optelsom van calorieën.”
Niet iedereen in haar omgeving begrijpt haar frustratie. Jessica’s vrienden zeggen vaak dat de calorieën juist handig zijn, omdat je beter kunt inschatten wat je eet. Maar voor Jessica voelt het anders.
“Het kan zijn dat sommige mensen er baat bij hebben, maar ik zie het eerder als een extra drempel. Alsof je jezelf moet verdedigen over wat je kiest.”
Ze vertelt ook dat deze trend haar soms zelfs tegenhoudt om uit eten te gaan. “Er zijn dagen dat ik denk: laat maar, ik blijf thuis.
Ik wil niet de hele avond met een rotgevoel zitten omdat ik een dessert heb besteld dat 800 calorieën heeft. Het voelt alsof je je moet schamen voor je keuzes.”
Jessica ziet liever dat restaurants een optie bieden. “Waarom kunnen ze die calorieën niet ergens apart zetten, voor mensen die het willen weten? Laat het een keuze zijn in plaats van iets wat je door de strot geduwd krijgt.”
Ze benadrukt dat ze niets tegen gezondheid heeft, maar vindt dat het niet ten koste mag gaan van de plezierige ervaring van uit eten gaan.
Haar boodschap aan restaurants is duidelijk: “Vergeet niet dat eten voor veel mensen meer is dan brandstof. Het is een moment van verbinding, van genieten, van even loslaten. Dat wordt moeilijker als je constant wordt herinnerd aan wat je niet zou moeten doen.”
Ze hoopt dat er meer aandacht komt voor hoe mensen zich voelen bij deze nieuwe trend. “Eten draait om zoveel meer dan calorieën. Het is jammer dat dat soms vergeten wordt.”
Jessica hoopt dat restaurants in de toekomst meer balans vinden. “Ik snap dat sommige mensen deze informatie fijn vinden, maar voor mij voelt het als een onnodige confrontatie.
Geef me gewoon de vrijheid om te genieten, zonder cijfers die de sfeer verpesten.”