Wie door de supermarkt loopt, ziet het overal: grote letters op verpakkingen met “100% rundvlees”. Of het nu gaat om hamburgers, gehaktballen of worsten, de boodschap lijkt duidelijk. Maar wat veel mensen niet weten, is dat deze claim vaak heel anders in elkaar steekt dan je zou denken. Want ‘100% rundvlees’ klinkt lekker eerlijk en puur, maar de waarheid ligt een stuk genuanceerder.
Wat betekent ‘100% rundvlees’ nou eigenlijk?
Op het eerste gezicht lijkt het simpel. ‘100% rundvlees’ zou moeten betekenen dat het product volledig bestaat uit rundvlees, toch? Geen varkensvlees, geen kip, geen toevoegingen. Alleen maar rund.
Maar hier zit de eerste misleiding al: het gaat namelijk niet over het hele product, maar alleen over het vleesdeel ervan.
Een hamburger die op de verpakking ‘100% rundvlees’ heeft staan, kan alsnog allerlei hulpstoffen, smaakversterkers, bindmiddelen en kruiden bevatten. Die vallen simpelweg buiten de definitie van ‘vlees’.
Zolang het vlees dat erin zit puur rund is, mag de claim worden gebruikt – zelfs als het maar 70% van het totale product is.
Slimme marketingtruc
Producenten maken handig gebruik van deze juridische ruimte. Door ‘100% rundvlees’ op de voorkant te zetten, suggereren ze een zuiver, eerlijk en onbewerkt product.
En laten we eerlijk zijn: dat spreekt veel consumenten aan. We willen weten wat we eten, en we willen graag geloven dat het zo puur mogelijk is.
Maar achterop de verpakking, in de ingrediëntenlijst, staat vaak een hele waslijst aan toevoegingen.
Wat je daar kunt tegenkomen:
-
Zetmeel
-
E-nummers (zoals E621 – mononatriumglutamaat)
-
Plantaardige vezels
-
Soja-eiwitten
-
Bindmiddelen zoals methylcellulose
Het product mag dan gemaakt zijn met ‘100% rundvlees’, dat betekent niet dat je een zuivere biefstuk tussen je broodje legt.
Mechanisch gescheiden vlees en restvlees
Er is nóg iets waar je rekening mee moet houden. Soms wordt ‘100% rundvlees’ gebruikt in producten die gemaakt zijn van zogenaamd separatorvlees of restvlees. Dit zijn de laatste beetjes vlees die met machines van botten worden geschraapt.
Het mag officieel nog als vlees worden verkocht, maar veel mensen zouden er anders tegenaan kijken als ze wisten hoe het wordt gewonnen.
Hoewel separatorvlees in Nederland niet meer gebruikt mag worden in rundvleesproducten, geldt dat vooral voor vlees waar dit expliciet moet worden vermeld.
In buitenlandse producten of bij importen kan het alsnog in de winkel belanden – vaak zonder dat je het doorhebt.
Waarom mag deze claim dan gewoon?
De term ‘100% rundvlees’ is niet wettelijk beschermd op de manier waarop consumenten hem begrijpen. In de wet staat dat je deze claim mag gebruiken als het vleesgedeelte van het product volledig uit rundvlees bestaat.
De rest van de toevoegingen – zoals kruiden of hulpstoffen – worden buiten beschouwing gelaten.
Zolang het product geen varkensvlees of kip bevat, mag het dus die claim voeren. Zelfs als er andere ingrediënten in zitten die niets met vlees te maken hebben.
Het is vergelijkbaar met sinaasappelsap waarop staat “100% puur sap”, terwijl het uit concentraat is teruggebracht en nauwelijks nog lijkt op een versgeperst sapje. De claim klinkt overtuigend, maar vertelt lang niet het hele verhaal.
Wat betekent dit voor jou als consument?
Het belangrijkste is dat je je niet laat misleiden door wat er op de voorkant van de verpakking staat. Marketing is erop gericht om je een gevoel te geven: vertrouwen, kwaliteit, eerlijkheid.
Maar de echte waarheid vind je achterop, in kleine letters.
Check altijd de ingrediëntenlijst als je precies wilt weten wat je eet. Hoe langer de lijst, hoe bewerkter het product waarschijnlijk is.
En als er allerlei moeilijk te herkennen toevoegingen op staan, kun je je afvragen of het wel zo “puur” is als de verpakking doet geloven.
Wil je écht 100% rundvlees?
Dan is er maar één manier om zeker te zijn: koop vers vlees bij de slager of bij de versafdeling van de supermarkt. Daar kun je kiezen voor een mooi stuk rundvlees zonder toevoegingen.
Of koop puur rundergehakt zonder kruiden, en breng het zelf op smaak. Zo weet je precies wat erin zit – en kun je alsnog een heerlijke hamburger maken, zónder verborgen ingrediënten.
Transparantie in de voedingsindustrie: nog een lange weg te gaan
Het blijft bijzonder dat we in een tijd van voedselfraude en groeiende zorgen over gezondheid, nog steeds worden misleid met halve waarheden.
Want dat is wat deze claim eigenlijk is: geen leugen, maar ook geen eerlijk verhaal.
Consumentenorganisaties roepen dan ook al langer op tot strengere regels rondom voedingsclaims. Niet alleen bij vlees, maar ook bij andere producten zoals yoghurt, vruchtensap, ontbijtgranen en vleesvervangers.
Want uiteindelijk moet je als consument niet met een vergrootglas hoeven zoeken naar wat je precies koopt.
Conclusie: lees verder dan de voorkant van de verpakking
‘100% rundvlees’ klinkt eerlijk en duidelijk, maar de waarheid is vaak een stuk complexer. Het zegt niets over de andere ingrediënten in het product, en al helemaal niet over hoe gezond, vers of onbewerkt het is.
Laat je dus niet in de luren leggen door marketingclaims, en kijk altijd naar de achterkant van de verpakking.
In een wereld waarin steeds meer mensen bewust met voeding bezig zijn, verdient de consument meer transparantie.
Tot die tijd is kennis je beste wapen – en weet je voortaan dat ‘100% rundvlees’ lang niet altijd betekent wat je denkt.