Het is weer bijna zover: de maand mei staat voor de deur en dat betekent voor veel mensen een fijne financiƫle bonus.
Vakantiegeld! Elk jaar ontvangen werknemers in Nederland minimaal 8 procent van hun bruto jaarsalaris als vakantiegeld. Maar hoeveel je precies op je rekening gestort krijgt en wanneer dat gebeurt, hangt af van je situatie. Hier lees je alles wat je moet weten.
Hoe wordt vakantiegeld opgebouwd?
Vakantiegeld wordt opgebouwd tussen juni van het vorige jaar en mei van het huidige jaar. Iedere maand wordt er een stukje apart gezet.
In de meeste gevallen wordt het volledige bedrag in mei uitbetaald. Bij sommige werkgevers gebeurt dit in juni, afhankelijk van afspraken in de cao of arbeidsovereenkomst. Het is slim om even je contract of de cao erbij te pakken als je precies wilt weten wanneer het binnenkomt.
Bij sommige bedrijven kun je ervoor kiezen om het vakantiegeld verspreid per maand uit te laten betalen. In dat geval ontvang je geen aparte uitbetaling in mei of juni, maar merk je het voordeel maandelijks op je loonstrookje.
Hoeveel vakantiegeld ontvang je bruto?
Iedere werknemer heeft recht op minimaal 8 procent vakantiegeld over het bruto jaarsalaris. Een rekenvoorbeeld maakt het meteen duidelijk:
Verdien je 3000 euro bruto per maand? Dan komt je bruto jaarsalaris uit op 36.000 euro. Acht procent daarvan is 2880 euro vakantiegeld. Dit bedrag lijkt mooi, maar er gaat nog belasting vanaf voordat het op je rekening staat.
Belasting op vakantiegeld: hoe zit dat?
Vakantiegeld valt onder het ‘bijzondere loon’. Dat betekent dat er een ander belastingtarief geldt dan voor je gewone loon. Dit tarief is afhankelijk van je totale jaarinkomen:
-
Verdien je tot 38.441 euro per jaar? Dan betaal je 35,82 procent belasting.
-
Verdien je tussen 38.441 euro en 76.817 euro? Dan is het tarief 37,48 procent.
-
Verdien je meer dan 76.817 euro? Dan betaal je 49,5 procent belasting.
In het rekenvoorbeeld van 2880 euro bruto vakantiegeld en een jaarinkomen onder de 38.441 euro, blijft er na belasting ongeveer 1800 tot 1850 euro netto over.
Heffingskortingen en hun invloed
Heffingskortingen zoals de algemene heffingskorting en arbeidskorting kunnen van invloed zijn op het uiteindelijke bedrag dat je ontvangt.
Deze kortingen worden meestal al maandelijks toegepast op je salaris. Hierdoor kan het zijn dat je vakantiegeld lager uitvalt dan je op basis van de bruto bedragen zou verwachten. Houd hier rekening mee als je alvast plannen maakt voor het besteden van je vakantiegeld.
Wat wordt wel en niet meegerekend?
Niet alle inkomsten tellen mee voor de berekening van je vakantiegeld. Winstuitkeringen en eindejaarsuitkeringen zijn bijvoorbeeld uitgesloten. Extra inkomsten uit overuren tellen daarentegen wel mee.
Ook bijzondere situaties zoals onbetaald verlof of ziekte spelen een rol. Tijdens onbetaald verlof bouw je geen vakantiegeld op over de maanden waarin je geen loon ontvangt.
Bij langdurige ziekte ontvang je vakantiegeld gebaseerd op je (verlaagde) loon. Minder gewerkt of een lagere inkomstenperiode gehad? Dan krijg je uiteindelijk ook minder vakantiegeld.
Wanneer staat het vakantiegeld op je rekening?
Meestal wordt vakantiegeld eind mei uitbetaald. Sommige werkgevers kiezen ervoor om het bij het salaris van mei uit te keren, anderen doen een aparte uitbetaling. In uitzonderlijke gevallen gebeurt dit pas begin juni. De exacte datum staat vaak vermeld in je arbeidsovereenkomst of cao. Krijg je je vakantiegeld niet op tijd? Neem dan contact op met je werkgever of de HR-afdeling.
Wat doen de meeste mensen met hun vakantiegeld?
Vakantiegeld is oorspronkelijk bedoeld om vakantie van te betalen, maar in de praktijk besteden mensen het aan van alles en nog wat. Denk aan:
-
Het boeken van een vakantie of weekendje weg
-
Aflossen van schulden of het afbetalen van een creditcardschuld
-
Sparen voor een grote aankoop zoals een auto of verbouwing
-
Investeren in een noodgevallenpotje
-
Verwennerij: nieuwe gadgets, kleding of lekker uit eten
Steeds vaker kiezen mensen ervoor om het vakantiegeld deels te sparen, zeker in onzekere economische tijden. Wat je er ook mee doet, het is slim om er van tevoren over na te denken.
Handige tips voor slim omgaan met je vakantiegeld
Vakantiegeld voelt vaak als āgratis geldā, maar het verstandig besteden ervan kan je op lange termijn veel opleveren. Enkele tips:
-
Maak een plan: Bepaal vooraf waarvoor je je vakantiegeld wilt gebruiken.
-
Sparen of beleggen: Overweeg om (een deel van) je vakantiegeld te sparen of te investeren.
-
Los schulden af: Heb je leningen of een creditcardschuld? Dan kan het slim zijn om daar eerst op af te lossen.
-
Reserveer voor onvoorziene uitgaven: Een buffer hebben is altijd prettig, zeker in onzekere tijden.
Door bewust om te gaan met je vakantiegeld, voorkom je dat het binnen de kortste keren weer op is.
Samenvatting: vakantiegeld in een notendop
Vakantiegeld is een mooie jaarlijkse bonus waar je als werknemer in Nederland standaard recht op hebt. Je ontvangt minimaal 8 procent van je bruto jaarsalaris, meestal uitbetaald in mei of juni. Houd er rekening mee dat er belasting wordt ingehouden via een bijzonder tarief. Netto valt het bedrag dus lager uit dan bruto.
Door slim met je vakantiegeld om te gaan, kun je er niet alleen nu plezier van hebben, maar ook op de lange termijn profiteren. Of je nu een vakantie boekt, spaart voor een grote aankoop of je financiĆ«le buffer vergroot ā goed plannen is de sleutel.
Bron: Hart van Nederland